Operațiunea Northern Arrows: Conflictul dintre Israel și Hezbollah escaladează. Un nou tip de rachetă lansată asupra unei baze israeliene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres

În urma atacurilor aeriene israeliene, tensiunile din regiune au escaladat și la nivel internațional. Franța a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situația din Liban, îndemnând toate părțile să evite o „conflagrație regională”. De asemenea, Statele Unite au prezentat idei „concrete” pentru a detensiona conflictul.

Conflictul dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah a atins marți un nou punct critic, cu o serie de atacuri reciproce care au cauzat numeroase victime și pagube semnificative în Liban.

Hezbollah a lansat un nou tip de rachetă, denumită „Fadi 3”, într-un atac asupra unei baze israeliene, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de gruparea teroristă, relatează Reuters.

Cu puțin timp înainte, surse libaneze au informat că Ibrahim Qubaisi, șeful unității de rachete Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian israelian asupra Beirutului. Aceasta a fost una dintre numeroasele lovituri aeriene efectuate de Israel în ultimele 24 de ore, care au vizat peste 1.500 de ținte teroriste din Liban, conform Forțelor Aeriene Israeliene.

În jurul prânzului, un atac aerian israelian a lovit suburbia Dahiyeh din sudul Beirutului, a treia lovitură asupra capitalei libaneze în decurs de o săptămână. Ținta principală a atacului a fost o clădire în care se afla un lider de rang înalt al Hezbollah. Videoclipuri distribuite pe rețelele sociale au arătat moloz și o coloană de fum ridicându-se de la fața locului.

Atacurile israeliene au venit ca răspuns la o serie de rachete lansate din Liban spre Israel, care au declanșat sirenele de avertizare în nordul țării.

Dimineața, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au raportat că rachete lansate, peste noapte, de Hezbollah au lovit regiunea Afula și alte părți din nordul Israelului, însă sistemele de apărare aeriană au interceptat majoritatea proiectilelor.

 

Operațiunea Nrthern Arrows, declanșată de Israel

Confruntarea a escaladat dramatic în ultimele zile, cu sute de victime înregistrate. Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, 558 de persoane au fost ucise, iar peste 1.500 au fost rănite, în principal în urma atacurilor aeriene israeliene.

Șeful Statului Major al IDF, generalul Herzi Halevi a ales un nume pentru operațiunea ofensivă a armatei împotriva Hezbollah în Liban: „Northern Arrows”.

Potrivit ofițerilor israelieni, IDF a desfășurat lovituri împotriva țintelor Hezbollah din sudul Libanului, lovind peste 1.300 de ținte inclusiv lansatoare, posturi de comandă și infrastructură teroristă, conform îndrumărilor serviciilor de informații.

Potrivit imaginilor furnizate de IDF, o parte semnificativă din echipamentele militare erau ascunse de Hezbollah în clădiri cu destinație civilă.

Situația din Liban este din ce în ce mai gravă, cu mii de cetățeni care încearcă să părăsească sudul țării în urma mesajelor de avertizare transmise de armata israeliană. Aceasta a lansat pliante care le cer locuitorilor să evacueze zonele controlate de Hezbollah, avertizând asupra iminenței unor noi atacuri.

În ciuda intensificării ostilităților, Israelul nu a luat încă o decizie clară privind o posibilă invazie terestră, potrivit unor surse citate de presa israeliană. Cu toate acestea, autoritățile israeliene au subliniat că scopul principal al operațiunilor aeriene este neutralizarea capacităților militare ale Hezbollah și prevenirea unor atacuri ulterioare.

Pe lângă atacurile aeriene și luptele de la sol, conflictul are un impact devastator asupra populației civile. Ministerul Sănătății din Liban a raportat că serviciile medicale sunt copleșite de numărul mare de răniți, iar spitalele funcționează la capacitate maximă. De asemenea, atacurile israeliene au lovit infrastructuri critice, inclusiv un spital din Bint Jbail și mai multe ambulanțe, ceea ce a dus la moartea a patru paramedici. Guvernul libanez a cerut sprijin internațional urgent pentru a gestiona situația.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel