Conflictul din Ucraina, un ''război al dronelor'': Rusia prezintă drona martimă kamikaze "Dandelion" care transportă 600 kg de TNT

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mass-media rusă de propagandă a prezentat primele imagini cu prima dronă kamikaze navală fabricată de industria rusă, care ar urma să fie folosită în Marea Neagră, ca răspuns la atacurile tot mai dese efectuate de ucraineni asupra Flotei ruse din Marea Neagră. Ruşii susțin că această dronă  kamikaze a primit numele BBKN "Dandelion", un acronim care înseamnă "fast-moving unmanned carrier boat".

De asemenea, ruşii susțin că această ambarcațiune telecomandată are o rază de acțiune de până la 200 de kilometri, o viteză maximă de deplasare de până la 80 km/h, o încărcătură utilă de până la 600 de kilograme de TNT.

În același timp, mass-media rusă mai precizează că acest "Dandelion" ar trebui să fie primul dintr-o serie de 10 drone maritime similare comandate de Ministerul rus al Apărării de la compania rusă KMZ.

Compania KMZ, care este specializată în proiectarea de ambarcaţiuni de mici dimensiuni pentru agențiile de securitate rusești și în proiectarea de echipamente speciale pentru industria nucleară rusă.

În plus, ruşii au studiat epavele mai multor drone kamikaze ucrainene. Presa ucraineană susţine că industria rusă de apărare a încercat să studieze dronele kamikaze folosite de militarii ucraineni pentru a le reproiecta.

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defence Express notează că, cel puțin în aparență, drona navală rusă este similară cu dronele navale kamikaze ucrainene.

Foarte asemănătoare din punct de vedere structural cu modelele ucrainene, drona rusă are totuși o serie de diferențe esențiale, care pot indica intenţia ruşilor de a o utiliza pentru multiple alte misiuni, nu doar ca ambarcaţiune kamikaze.

De exemplu, corpul dronei este lipsit de antene ale sistemelor de comandă şi control, precum și de dispozitive optice de supraveghere și de țintire.

Lipsa unei camere de luat vederi va împiedica, probabil, utilizarea dronei împotriva țintelor de suprafață manevrabile. Cu toate acestea, se poate presupune că scopul său va fi acela de a lovi obiecte statice, cum ar fi poduri și porturi.

Reprezentanții companiei ruse KMZ spun că drona poate transportă un focos sau o altă încărcătură utilă cu o greutate de până la 600 de kilograme. Pentru comparație, drona ucraineană SeaBaby, care a lovit podul din Crimeea în iulie 2023, transporta 850 kg de explozibil.

Ambarcațiunea fără pilot poate parcurge o distanță de 200 de kilometri cu o viteză de până la 80 km/h. Acest lucru este suficient pentru a lovi Odesa dacă este lansată din Crimeea. În plus, este posibil ca aceste drone să fie lansate de pe nave ale marinei ruse aflate deja pe mare.

În același timp, nu este clar cum ar putea fi controlată fără comunicații prin satelit, deoarece nu au fost văzute astfel de antene la bord.

Se poate presupune că rușii au folosit un sistem inerțial cu corecție pentru semnalele GPS, la fel ca la dronele Shahed-136. Nu poate fi exclusă posibilitatea utilizării unor drone cu releu de comunicații.

Este demn de remarcat faptul că eficacitatea utilizării dronelor ucrainene, precum și a mai multor aeronave capturate, a dat un impuls semnificativ dezvoltării acestei nișe de arme fără pilot în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel