După începerea operației militare speciale, a devenit clar faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse trebuie să crească numărul personalului militar. Această problemă, a obligat conducerea politico-militară a țării să se gândească cu cine ar fi mai bine să încadreze ștatele militare: cu mobilizați sau cu voluntari. Astfel, în toamna anului 2022, a fost anunțată o mobilizare parțială, care a ridicat însă multe semne de întrebare. Deși era posibilă completarea mult mai rapidă a efectivelor militare cu soldați mobilizați, acest lucru a scos la iveală și o serie de deficiențe semnificative ale unui astfel de sistem de recrutare a personalului.
,,În dosarele pe care le-am studiat, cel mai flagrant mi s-a părut faptul că, un fost bucătar, cu o greutate de peste 100 de kilograme și cu -5 la dioptrii, a fost încadrat într-o funcție de lunetist”, a precizat Podolyaka.
Cei mobilizați, cu rare excepții, sunt oameni rupți din viața civilă și lipsiți de motivație. Pe de altă parte, voluntarii sunt oameni mult mai determinați, care au mult mai puține probleme.
,,În plus, salariile de pe front au crescut de mai multe ori în comparație cu cele din viața civilă, iar nivelul pierderilor a scăzut considerabil până în primăvara anului 2023, după bătăliile din toamnă. Și, ca urmare, fluxul de voluntari a început să crească, iar până la începutul lunii noiembrie au fost recrutați aproximativ 400.000 de oameni. Media zilnică a crescut astfel la 1.600 de persoane”, a adăugat expertul rus.
Un alt domeniu de recrutare a constat în completarea rândurilor PMC Wagner, în special din rândul deținuților. Potrivit lui Yuri Podolyaka, în acest mod au fost recrutate aproximativ 100.000 de persoane.
“Principalul lor avantaj era reprezentat de faptul că puteau fi aruncați mereu în zonele cele mai dificile. Iar fără ei, astăzi, nu am fi fost capabili să desfășurăm acțiuni ofensive semnificative”, a explicat acesta.
Ca urmare a acestor evoluții, au fost recrutați atât de mulți voluntari și de condamnați, încât conducerea militară rusă a reușit să-și implementeze planurile de creare a unor noi unități.
“De aceea, în Forțele noastre Armate au apărut, ca ciupercile după ploaie, a serie de noi brigăzi, divizii și chiar și două armate”, a spus Podolyaka.
Expertul rus a menționat faptul că, la începutul anului 2023, în structura Forțelor Armate ale Federației Ruse se aflau 12 armate de arme combinate. Acum, sunt deja 14 armate, iar până la sfârșitul anului, vor mai fi formate încă două.
Schema de reorganizare a Forțelor Armate ale Federației Ruse este deja vizibilă
De asemenea, la începutul anului, existau 16 divizii, inclusiv cele din cadrul Trupelor de Desant Aerian și Infanteriei Marine, iar acum sunt cel puțin 20 și este planificat să se mai creeze cel puțin încă opt.
Potrivit precizărilor sale, schema de reorganizare a Forțelor Armate ale Federației Ruse este deja vizibilă. Armata trece rapid la o nouă structură. De exemplu, o armată de arme întrunite va include trei divizii de infanterie moto sau tancuri, un număr de brigăzi (artilerie, rachete, apărare antiaeriană și conducere), precum și mai multe regimente independente (protecție de radiații, chimică și biologică și geniu).
În același timp, alături de diviziile de infanterie moto și de tancuri, în compunerea armatelor de arme întrunite vor fi incluse și mari unități din cadrul Trupelor de Desant Aerian și Infanteriei Marine, care deja s-au transformat în unități mecanizate grele, dar cu specificul lor.
Astfel, fiecare armată va avea aproximativ 50.000 de militari. Ținând cont de faptul că ar trebui să existe 16 astfel de armate, numărul total al efectivelor va fi de 800.000 de militari. La acestea trebuie adăugate și alte forțe și mijloace de întărire, precum Forțele Aerocosmice, Forțele Navale, unitățile GRU și altele. În acest fel, foarte curând, Federația Rusă va dispune de trupe active cu un număr total de peste un milion de baionete.
,,O armată rusească activă de un milion de militari va fi un adevărat coșmar pentru oficialii de la Kiev și pentru politicienii occidentali”, a concluzionat Yuri Podolyaka.
,,Am bănuiala că posibilitățile Forțelor Armate ale Ucrainei de a rezista unei astfel de puteri se vor epuiza înainte de sfârșitul anului viitor. De fapt, acesta este și motivul pentru care Occidentul se grăbește să împace cele două părți aflate în conflict. El înțelege că regimul de la Kiev a pierdut deja războiul din punct de vedere militar, iar probabilitatea de a-l aduce cel puțin la un nivel de remiză scade literalmente în fiecare lună”, a spus Podolyaka în încheierea mesajului său.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News