Conferința NATO din București: Alianța susține reducerea progresivă a armelor nucleare nu o eliminare totală necontrolată

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ieri, 10 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, România a organizat cea de-a 16-a Conferință anuală a NATO privind armele de distrugere în masă (WMD) controlul armamentului, dezarmare și neproliferare, eveniment care a reunit peste 200 de participanți din 50 de țări și care, din cauza pandemiei COVID, s-a desfășurat în premieră online.

În cadrul videoconferinței, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că omenirea trebuie să treacă urgent la controlul armelor nucleare și la dezarmare, dar a subliniat necesitatea ca acest lucru să se desfășoare într-un mod echilibrat, reciproc și verificabil.

Acesta consideră că Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (TNP) oferă cea mai bună soluție de reducere controlată a armamentului nuclear și a cerut comunității internaționale să își unească forțele pentru consolidarea tratatului: „Scopul nostru final este o lume lipsită de arme nucleare [...] Împreună, am redus numărul armelor nucleare în Europa cu peste 90% în ultimii 30 de ani. Dar, într-o lume nesigură, aceste arme continuă să joace un rol vital în păstrarea păcii. "

În același timp, Stoltenberg respinge aplicarea unui tratat la nivelul ONU care ar interzice radical și insuficient de controlat armele nucleare, considerând că acesta ar submina TNP și ar ignora realitățile de securitate actuale. „Renunțarea la măsurile de descurajare fără nicio garanție că alții vor face același lucru este o opțiune periculoasă”, a declarat acesta. „O lume în care Rusia, China, Coreea de Nord și altele au arme nucleare, dar NATO nu, nu este o lume mai sigură”.

De asemenea, Stoltenberg a cerut SUA și Rusiei să continue dialogul privind extinderea Noului START (New Strategic Arms Reduction Treaty) și a declarat că, în calitate de putere globală, China are acum și responsabilitatea de a se angaja în negocieri privind controlul armelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel