Conferință ESGA. Platforma Crimeea: Cum poate influența o inițiativă diplomatică securitatea în regiunea Mării Negre?

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO

Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) organizează pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care va fi dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”, format a cărui summit a avut loc pentru prima dată pe 23 august anul curent și la care România a fost reprezentată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu și de premierul de la acea vreme Florin Cîțu.

Conferința organizată de ESGA e intitulată „Crimea Platform: how a diplomatic initiative can influence the security of the Black Sea region?” ( „Platforma Crimeea: Cum poate influența o inițiativă diplomatică securitatea în regiunea Mării Negre?”.

Evenimentul se va desfășura online, în contextul pandemiei de Covid-19.

Conferința urmărește să răspundă unor întrebări ce țin de securitatea regiunii și va aborda modificările pe care Platforma Crimeea le va aduce configurației securității în regiunea Mării Negre, potențialul pe care formatul îl are pentru a identifica soluții, coordonarea la nivel internațional pentru a atinge obiectivul ca Ucraina să poată recupera Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, prioritățile Platformei și multe alte aspecte ce țin de acest format.

Evenimentul va avea loc pe data de 29 octombrie 2021, începând cu ora 15:00 și va fi moderat de Angela Grămadă, președinte al Experts for Security and Global Affairs (ESGA), doctor în științe politice și expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic.

În cadrul evenimentului, mai mulți experți vor lua cuvântul și vor aborda temele conexe Platformei Crimeea:

- Hanna Shelest, Director of Security Program, Foreign Policy Council "Ukrainian Prism"

- Oleksandr Kraiev, Director of North America Program, Foreign Policy Council "Ukrainian Prism"

- Olga Skripnik, Chairman of the Board, Crimean Human Rights Group

- Maria Tomak, Co-ordinator, Media Initiative for Human Rights

 

Platforma Crimeea

 

Platforma Crimeea, summit desfăşurat pe data de 23 august la iniţiativa Ucrainei, a reunit la Kiev reprezentanţi din 46 de ţări. Platforma a adoptat o declaraţie finală în care participanții au condamnat ocuparea şi militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a susţinut la summit că a început ''numărătoarea inversă pentru dezocuparea'' peninsulei Crimeea, a menţionat că declaraţia finală adoptată este deschisă semnării ei şi de alte state sau organizaţii.

Pentru a-şi atinge obiectivul prin metode politice, Kievul a dezvoltat o ''strategie de dezocupare'' a peninsulei, dar ''Ucraina singură nu va putea niciodată să readucă înapoi Crimeea, vom avea nevoie de un sprijin eficient la nivel internaţional'' în vederea ''eliberării'' peninsulei, a admis Volodimir Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel