Expertul militar a subliniat că, masarea aviației ruse la granița cu Ucraina este o situație cu adevărat gravă, într-un interviu (19 februarie) pentru publicația ucraineană Kanal 24.
„Avem informații despre prezența a aproximativ 450 de avioane tactice (nu bombardiere strategice) și a aproximativ 300 de elicoptere, dintre care jumătate sunt de atac", a declarat reprezentantul GUR (Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării), Andrei Iusov (Yusov). „Sunt situate, în principal, pe teritoriul Federației Ruse, la minim 200 de kilometri de graniță, concentrate în diverse locuri, dar dincolo de accesul nostru”, preciza acesta pentru ziarul Kiev Post, pe 16 februarie.
Romanenko este convins că acumularea de avioane rusești în apropierea frontierei cu Ucraina reprezintă o creștere a capacității inamicului de a efectua lovituri aeriene și de a folosi avioane de luptă chiar pe linia de contact.
Generalul-locotenent (în rezervă) a sugerat că rușii ar putea urma un astfel de scenariu atunci când folosesc rezerva strategică de 150.000 până la 200.000 de militari, pe care o pregătesc în prezent.
Aceasta este o amenințare foarte serioasă. Statul Major știe acest lucru, îl are în vedere, se elaborează măsuri adecvate, a adăugat Romanenko.
Fostul locțiitor al șefului Statului Major General ucrainean în perioada 2006 – 2010 (când președinte al Ucrainei era pro-europeanul Viktor Iușcenko) consideră că este imposibil de spus cu certitudine despre cum vor fi utilizate aceste aeronave concentrate la graniță, dar armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu.
Rușii au mai încercat să obțină superioritatea aeriană, dar nu au reușit acest lucru. Acum, armata ucraineană este mai pregătită decât era înainte și ia considerare toate opțiunile posibile, a concluzionat Romanenko.
Comentariul autorului:
În perioada premergătoare începerii invadării Ucrainei – 24 februarie, forțele ruse dispuneau cam de același număr de avioane tactice și elicoptere în regiunile limitrofe.
În primele zile ale invaziei, aviația tactică rusă a efectuat multe zboruri în adâncul teritoriului ucrainean, încercând să distrugă apărarea antiaeriană și bazele aeriene. Rezultatul a fost unul negativ, iar aeronavele rusești au fost nevoite să opereze, ulterior, mult mai precaut, într-un număr mai mic și de la o distanță relativ sigură de forțele ucrainene.
Datorită folosirii limitate a aviației tactice proprii, trupele terestre ruse au întâmpinat mari probleme în atacarea forțelor ucrainene, precum și în păstrarea obiectivelor cucerite. În decembrie 2022, președintele Putin a cerut complexului militar industrial rusesc să-și intensifice eforturile de fabricare a aeronavelor, astfel încât să pună la dispoziția trupelor un număr mai mare de aeronave într-un timp cât mai scurt.
Pe acest fond de reconcentrare a aviației ruse la granițele Ucrainei, nu este exclus ca, pe 24 februarie, Rusia să încerce un nou atac la scară mare cu aviația, similar celui din 24 februarie 2022.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News