Serviciile de informații americane: Rusia încearcă să creeze un pod terestru de la Crimeea la Transnistria. Obiectivul nu poate fi atins fără o mobilizare generală a armatei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Trupe ruse și ale republicii autoproclamate, în Donbasul ocupat
Trupe ruse și ale republicii autoproclamate, în Donbasul ocupat

Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze interesul la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.

,,Nu vedem o cale de negociere viabilă, cel puțin pe termen scurt, Moscova pregătește un război de durată. Planul lui Putin rămâne să ajungă în Trasnistria”, a spus Avril Haines în fața Comisiei Forțelor Armate a Senatului SUA, potrivit CNN.

Vorbind marți în faţa Comisiei pentru Forțele Armate din Senatul SUA, Haines a conturat o imagine sumbră și incertă a următoarei etape a invaziei ruse din Ucraina.

Avril Haines a susţinut că Rusia încearcă să creeze un pod terestru de la Crimeea la Transnistria, în Moldova vecină, dar nu poate face acest lucru fără o mobilizare militară generală.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Deşi este „posibil” ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, „ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală”, le-a mai spus ea aleşilor americani.

Preşedintele rus „mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava”, a Haines ea atenţia, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

„Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni”, a mai declarat Avril Haines.

Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv”, a spus ea.

Potrivit lui Avril Haines, comunitatea de informații a SUA nu crede că Putin va folosi arme nucleare decât dacă simte că există o amenințare la adresa existenței Rusiei.

„Considerăm în continuare că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus”, a adăugat şefa serviciilor americane de informaţii.

De asemenea, generalul american Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare, a spus că Statele Unite nu se așteptau ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în viitorul apropiat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel