Comunicație laser istorică din spațiul îndepărtat: O sondă NASA trimite un mesaj de la 16 milioane de km

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O rază laser trimisă de o sondă spațială a NASA a atins cu precizie ținta aflată pe Pământ după o călătorie de 16 milioane de km. Implicațiile sunt majore pentru misiunile spațiale la mare distanță cum ar fi cea de pe Marte, dar și pentru domeniul militar. Experimentul inovator a fost efectuat de specialiștii NASA pe 14 noiembrie. Aceștia au reușit să comunice prin laser cu sonda spațială Psyche trimisă spre centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Lansată la mijlocul lunii octombrie, sonda este în prezent pe drum pentru a permite omenirii să arunce prima privire asupra unui asteroid metalic aflat între orbitele lui Marte și Jupiter. Aceasta va petrece următorii șase ani parcurgând aproximativ 3,6 miliarde de km pentru a ajunge la asteroidul cu același nume - Psyche, situat în partea exterioară a centurii principale de asteroizi.

Pe lângă misiunea propriu-zisă, NASA și-a mai propus să testeze, în primii doi ani ai călătoriei, tehnologia de comunicații optice în spațiul adânc (Deep Space Optical Communications – DSOC).

Experimentul DSOC utilizează laser în infraroșu apropiat și își propune să demonstreze rate de transmisie a datelor de 10 până la 100 de ori mai mari decât sistemele de radio-frecvență de ultimă generație utilizate de navele spațiale, în prezent.

„Prima lumină” a fost obținută în primele ore ale zilei de 14 noiembrie, după ce transceiverul laser de zbor al sondei Psyche s-a blocat pe un puternic far (emisie) laser transmis de Telescopul de Comunicații Optice (OCTL) situat pe Muntele Table, lângă Wrightwood, California. Semnalul emis de OCTL a ajutat transceiverul de la bordul Psyche să se direcționeze spre telescopul Hale din Palomar, care se află la aproximativ 130 de kilometri de Table Mountain, a precizat NASA.

Distanța dintre DSOC și telescopul Hale, în momentul conexiunii, a fost de aproximativ 40 de ori mai mare decât cea dintre Lună și Pământ.

„Atingerea primei lumini este una dintre multele repere esențiale DSOC în următoarele luni, deschizând calea către comunicații de date cu viteză mai mare, capabile să trimită informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video în sprijinul următorului salt uriaș al umanității: trimiterea de oameni pe Marte”, a declarat într-un comunicat Trudy Kortes, directorul demonstrațiilor tehnologice pentru Direcția Misiune de Tehnologie Spațială din cadrul NASA.

Provocarea de precizie a comunicației este una deosebită, având în vedere că, în cele 50 de secunde cât i-a luat luminii laser să parcurgă cele 16 milioane de km, Pământul și sonda Psyche s-au deplasat destul de mult față de pozițiile lor inițiale. Potrivit unei exprimări sugestive a NASA, ”atingerea țintelor de către cele două emițătoare laser va fi asemănător cu a lovi un ban de la o distanță de o milă în timp ce moneda se mișcă”.

„Testul din 14 noiembrie a fost primul care a încorporat pe deplin mijloacele terestre și transceiverul de zbor, necesitând ca echipele de operațiuni DSOC și Psyche să lucreze în tandem”, a declarat Meera Srinivasan, șeful operațiunilor pentru DSOC. „A fost o provocare formidabilă și avem mult mai mult de făcut, dar pentru o perioadă scurtă de timp, am reușit să transmitem, să primim și să decodăm unele date.”

Testul final al DSOC va fi să demonstreze transmiterea la viteză mare a datelor de la distanțe de până la 390 de milioane de kilometri - mai mult de două ori decât distanța dintre Soare și Pământ. Raza laser va călători în jur de 20 de minute, timp în care Pământul se va deplasa pe orbită aproximativ 39.000 de km și se va roti în jurul propriei axe în jur de 600 km.

Nu este prima dată când comunicațiile laser sunt testate în spațiu. În 2013, NASA a testat viteze record de uplink și downlink între Pământ și Lună, iar în decembrie 2021, a făcut o demonstrație de releu de comunicații optice, când între terminalul de pe Pământ și stația/satelitul spațial nu există vizibilitate directă, fiind nevoie de un alt satelit pentru a retransmite datele. Anul trecut, sistemul TeraByte InfraRed Delivery de la NASA a transmis cu cea mai mare rată de date de la un satelit aflat pe orbita joasă a Pământului la o stație de recepție de la sol.

Comentariul autorului: Pe lângă importanța incontestabilă pe care o are proiectul DSOC în domeniul comunicațiilor, rezultă și unele posibile aplicații ale combinării laserelor de mare putere cu tehnologiile de țintire de foarte mare precizie, precum și cu cele mai avansate tehnologii de conversie a energiei.

Astfel, un laser de putere ar putea încărca bateriile unui satelit sau ar putea furniza, prin intermediul unui satelit releu, energie unui grup de cercetători din Antarctica sau într-o zonă izolată de pe Pământ unde s-ar afla sisteme de conversie și stocare a energiei. La extrem, s-ar putea sprijini cu energie inclusiv misiunea de pe Marte la aproximativ 377 milioane de km de Terra, mai aproape decât va fi ultimul test al DSOC.

În domeniul militar, laserele de mare putere sunt o realitate, SUA testându-le deja pe nave de luptă. Deocamdată, nu se știe cât de mature sunt tehnologiile de țintire cu laser pe orbita Pământului, dar reușita recentă a NASA din misiunea Psyche, precum și succesul din 2021 privind releul spațial de comunicații prin laser deschid posibilitatea ca orice punct de pe suprafața Pământului să fie la îndemâna loviturilor cu laser.

Astfel, o rază laser de mare putere lansată de pe un distrugător din Atlantic ar putea fi retranslatată prin unul sau mai mulți sateliți pentru a fi îndreptată în cele din urmă spre o țintă militară aflată pe cealaltă parte a Pământului. Este posibil, ca SUA să dețină deja o asemenea capabilitate de a ataca, extrem de precis, de pe orbita Pământului fără să bazeze arme în spațiu.

O rachetă balistică intercontinentală, în traiectoria ei către țintă, trece prin spațiul cosmic la fel ca și o potențială rază laser de mare putere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel