Complexele antiaeriene Gepard ale Armatei României, lăudate de polonezi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

România a decis să desfăşoare mai multe sisteme antiaeriene Gepard în Polonia. Acest lucru înseamnă că, pentru prima dată în Polonia, vor funcționa sisteme autopropulsate de apărare antiaeriană cu calibru NATO de 35 mm ale Armatei României, precizează publicaţia poloneză Defence 24.

Amintim că, la încetul săptămânii un detașament de 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda şi-au început misiunea de șase luni în Polonia, în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în Bază militară Bemowo Piskie.

Ministerul Apărării Naţionale a dispus în premieră dislocarea mai multor sisteme Gepard în afara teritoriului național, într-o misiune NATO în Polonia. 

După cum precizează si publicaţia Defence 24, sistemul antiaerian Gepard vine să înlocuiască complexul antiaerian Oerlikon GDF-003 care a fost utilizat din 2017 în misiuni de consolidare a prezenţei înaintate întărite ale NATO din Polonia.

Armata României participă din anul 2017 cu un detașament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summit-ul NATO de la Varşovia.

Ministerul Apărării Naţionale a declarat ieri că militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană ,,Geparzii Transilvani" au început această săptămână în forţă, prin executarea primului exercițiu de antrenament în teren, în poligonul Wierzbiny din Polonia. Complexele antiaeriene Gepard, aflate pentru prima dată pe terenurile de instrucţie poloneze, s-au remarcat prin mobilitate, iar echipajele au reuşit să-şi atingă obiectivele propuse datorită nivelului foarte bun de instruire atins.

 

Despre sistemul Gepard

 

GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.

Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.

Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial, fiind deservit de personal militar pregătit în Germania.

Logistica și mentenanța produsului sunt organizate conform cerințelor și standardelor NATO, fiind deplin compatibilă cu acestea.

Caracteristici tehnico-tactice, potrivit Forțelor Terestre Române:

-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;
-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;
-calibrul tunurilor: 35 mm;
-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;
-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
-distanta eficace de tragere: 3500 m;
-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;
-echipaj: 3 militari;
-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;
-panta max. abordabila: 6%;
-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel