În cursul acestei săptămâni, cele două companii au informat că au folosit drone echipate cu sisteme de comunicații 5G pentru a primi și transfera, în siguranță și în timp real, date ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere) de mare viteză. Informațiile au fost primite de la o aeronavă aflată în zbor și au fost folosite inclusiv, pentru a geolocaliza ținte militare.
Au fost demonstrate două progrese cheie în tehnologie, care pot oferi aplicații critice pentru Departamentul Apărării (DoD). Viteza mare de transmitere a datelor, pe de o parte a facilitat procesul de comandă-control (C2) și pe de altă parte a permis geolocalizarea emițătoarelor radio de putere mică.
În primul rând, datele ISR și fluxurile video, culese și transmise de o aeronavă, în timp real pe diferite frecvențe radio, au fost recepționate de aparatura de la bordul dronelor, convertite în semnale 5G de mare viteză care, au fost transmise beneficiarilor pentru conștientizare. Datele au fost afișate într-un flux video live.
,,Această capabilitate va oferi niveluri îmbunătățite atât pentru conștientizarea situației tactice, cât și pentru comanda și controlul (C2) necesare comandanților pentru conducerea forțelor din teren”, se precizează în comunicatul de presă.
În al doilea rând, tehnologia a detectat și localizat pasiv semnalele de radiofrecvență (RF) care, ar putea fi utilizate de adversar pentru comunicații, detecție sau bruiaj.
Dan Rice, vicepreședinte al programelor 5G.MIL la Lockheed Martin a declarat: „Pentru a rămâne în fața adversarilor noștri, factorii de decizie militari au nevoie de informațiile oportune și precise pe care 5G.MIL le-a oferit în această demonstrație. Îmbinând capabilități comerciale avansate 5G cu capabilități militare, folosind standarde sigure și deschise, contribuim la transformarea în realitate a viziunii DoD pentru descurajarea integrată.”
Srini Kalapala, vicepreședinte pentru tehnologie și dezvoltare de produse la Verizon a declarat, la rândul său:
„Verizon este rețeaua pe care se bazează America, iar rețelele noastre private 5G Ultra Wideband oferă securitatea, fiabilitatea, capacitatea și latența scăzută de care depinde sectorul apărării. Demonstrând conectivitatea esențială pe care o oferă rețeaua noastră, demonstrăm modul în care 5G și computerele de ultimă generație (edge computing) pot ajuta DoD (Departamentul Apărării) să abordeze prioritățile strategice și să continue să dezvolte soluții avansate.”
Companiile au oferit și unele detalii privind activitățile desfășurate în cursul testării.
Patru drone cu aripă rotativă, echipate cu tehnologie de comunicații 5G au zburat coordonat în misiuni ISR. Pe timpul zborului, dronele au fost conectate la două noduri (de comunicații) Verizon On Site Private Network – tehnologia care a permis transferul securizat al datelor ISR. Activitățile s-au desfășurat în facilitatea de testare 5G a Lockheed Martin din Waterton, Colorado.
Datele recepționate de drone au fost transferate fără probleme și în siguranță între o rețea privată 5G și o rețea publică surogat, confirmând capabilitatea de comandă-control. Folosirea combinată a rețelelor private cu cele publice este considerată ”esențială” de către cele două companii deoarece, ”va extinde acoperirea tehnologiei 5G.MIL la o serie de medii militare în care rețelele comerciale ar putea să nu fie disponibile sau adecvate.”
Dronele au localizat cu succes o țintă aflată în câmpul tactic care, transmitea un semnal RF de putere mică, confirmând capabilitatea de localizare a semnalelor. Sursa de semnal a putut fi geolocalizată deoarece, dronele au transmis foarte rapid – în timp real, datele prin care se face localizarea (de regulă, direcția din care vine semnalul , procedeul fiind numit triangulație – nota autorului). Fiecare dronă a transmis datele sale, printr-o rețea privată Verizon 5G Ultra Wideband de mare viteză și latență scăzută, către un centru care le-a procesat și integrat cu ajutorul unor algoritmi avansați de prelucrare a semnalelor, permițând geolocalizarea sursei de semnal.
Așii din mânecile lui Verizon și Lockheed Martin sunt rețeaua 5G fiabilă, computingul de ultimă generație și facilitățile extinse de testare, care permit scenarii dintre cele mai diverse.
Latența scăzută, viteza ridicată și fiabilitatea solidă oferite de rețeaua Verizon au permis companiilor să transmită și să proceseze datele ISR aproape instantaneu - în timp real.
Rețeaua pilot 5G.MIL, cu multiple site-uri pusă la dipoziție de Lockheed Martin, a permis transferarea în siguranță a datelor în diverse locații pentru a fi vizualizate atât datele ISR, cât și imaginea de ansamblu a zonei tactice.
Cele două companii vor continua colaborarea, urmând să introducă treptat tehnologia de comunicații 5G și în alte domenii.
Demonstrațiile, desfășurate în mai și septembrie 2022, fac parte dintr-o colaborare 5G, anunțată anul trecut de cele două companii și axată pe livrarea cât mai rapidă a tehnologiilor de ultimă oră către DoD, potrivit comunicatului de presă.
Demonstrațiile viitoare dintre Verizon și Lockheed Martin vor extinde scenariile de testare ISR pentru a include geolocalizarea de precizie a emițătorilor RF aflați în mișcare (o altă grupă sensibilă de surse de semnal RF). Companiile intenționează să extindă colaborarea privind funcționarea în siguranță a rețelelor de tip public-privat, conectând legăturile de date militare (de exemplu Link-16 – nota autorului) la rețele hibride (public-privat) 5G.MIL.
Nota autorului: În actualul experiment, se pare că sistemele de comunicații 5G de la bordul dronelor au fost folosite doar pe post de retranslatoare de mare viteză a datelor. Probabil, în cadrul dezvoltărilor următoare, la echipamentele de comunicații deja existente pe sistemele de cercetare/luptă se vor adăuga și interfețe 5G care vor mări viteza de transmisie și pe ultima verigă a lanțului de comunicații – sistem de cercetare/luptă - retranslator. Aceste interfețe vor fi folosite dacă va fi posibilă comunicarea radio în banda EHF (Extremely High Frequency – 30-300 GHz) – lungimea de undă cuprinsă între 10 mm și 1 mm.
În ceea ce privește aplicarea G5 la geolocalizare, dronele folosite în experiment au avut la bord pe lângă echipamentele 5G și senzori de recepție a semnalelor RF, ceea ce le face mai performante și mai valoroase.
Recent, Lockheed Martin a deschis proiectul Carrera pentru a crea drone colaborative de luptă (Collaborative Combat Aircraft - CCA) care, vor însoți avioanele de luptă de generația a cincea și pe viitor NGAD (Next Generation Air Dominance). Pe lângă luptă, aceste drone vor efectua și misiuni ISR aflându-se în avangarda grupului de angajare. Deci, probabil, dronele CCA vor fi echipate și cu noua tehnologie 5G pentru a detecta și comunica extrem de rapid pozițiile amenințărilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News