Jay Price, vicepreședintele diviziei Precision Fireş din cadrul Lockheed Martin Missiles and Fire Control, a subliniat colaborarea companiei cu clienții și furnizorii pentru a crește capacitatea de producție și a satisface cererea tot mai mare pentru sistemele de rachete HIMARS. De asemenea, Price a ţinut să precizeze că Lockheed Martin a luat măsuri pentru reduce timpul cu procesul de producţie pentru a satisface cererea tot mai mare de sisteme HIMARS.
Acest contract urmează acordurilor anterioare de creștere a capacității de producție și de accelerare a fabricării lansatoarelor de rachete HIMARS. Paula Hartley, vicepreședinte al diviziei de rachete tactice pentru Lockheed Martin Missiles and Fire Control, a subliniat cererea în creștere pentru rachete de precizie, cum ar fi HIMARS și GMLRS.
Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 (HIMARS) este un lansator de rachete de artilerie mobil și ușor, dezvoltat de Lockheed Martin Missiles and Fire Control pentru Armata Statelor Unite și Corpul pușcașilor marini.
Dezvoltarea HIMARS a început la sfârșitul anilor 1990 ca o alternativă mai mobilă și mai ușoară la sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270. Acesta a fost conceput pentru a fi ușor de transportat cu avioane C-130 și aeronave mai mari, permițând desfășurarea rapidă pe câmpul de luptă.
Primul contract de producție HIMARS a fost atribuit companiei Lockheed Martin în 2002, iar de atunci compania a continuat să producă și să modernizeze sistemul. Producția are loc la Centrul de excelență pentru focuri de precizie al Lockheed Martin din Camden, Arkansas.
M142 HIMARS a intrat în serviciul armatei americane în 2005, urmat de Corpul pușcașilor marini americani în 2007. De atunci, acesta a fost desfășurat în diverse operațiuni și exerciții militare, iar mai nou pe câmpul de luptă din Ucraina.
Pe lângă armata SUA și Corpul pușcașilor marini, mai multe state au achiziționat, de asemenea, lansatorul HIMARS, extinzându-i prezența la nivel mondial. Sistemul este capabil să tragă o gamă de muniții, inclusiv rachete GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), rachete ATACMS (Army Tactical Missile System), rachetele de ultimă generație PrSM (Precision Strike Missile) și rachete GMLRS cu rază de acțiune extinsă.
Statele Unite au furnizat pentru prima dată Ucrainei rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune în luna iunie 2022. Aceste sisteme HIMARS oferă o rază de acțiune aproximativ dublă față de armamentul pe care armata ucraineana îl folosea anterior. Sistemele HIMARS şi-au dovedit repede utilitatea pe câmpul de lupa, ceea ce le-a făcut extrem de populare în rândul ţărilor care doreau să-şi achiziţioneze noi sisteme de rachete cu lansare multiplă.
Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 (HIMARS) este capabil să lanseze diferite tipuri de rachete, fiecare dintre acestea servind unor scopuri tactice diferite.
Rachetele de tip GMLRS oferă o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri și sunt utilizate pentru lovituri de precizie împotriva unor ținte precum artileria inamică, apărarea antiaeriană și pozițiile fortificate.
Rachetele Army Tactical Missile System (ATACMS) au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri (186 mile) și sunt folosite pentru misiuni de atac la distanţa împotriva unor ținte importante, precum centrele de comandă și control, depozitele logistice și infrastructura militară.
Noua generație de rachete Precision Strike Missile (PrSM) se află în prezent în curs de dezvoltare și se așteaptă să ofere o rază de acțiune de peste 499 de kilometri (310 mile).
În cele din urmă, rachetele GMLRS cu rază de acțiune extinsă, care se află, de asemenea, în curs de dezvoltare, vizează extinderea razei de acțiune a rachetelor GMLRS standard la aproximativ 150 de kilometri (93 de mile).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News