În cadrul târgului Eurosatory 2024, care se desfășoară în perioada 17-21 iunie la centrul expozițional Paris-Nord Villepinte, grupul german Rheinmetall AG a prezentat la Paris o nouă versiune a tancului KF51 Panther cu turelă fără pilot, care a primit denumirea de KF51-U.
At #Eurosatory2024, Rheinmetall presents the Concept Uncrewed Turret (CUT), the #concept #demonstrator of an uncrewed #turret for a next-generation #mainbattletank. @cogeseurosatory pic.twitter.com/2icVyWjjda
— Rheinmetall (@RheinmetallAG) June 17, 2024
KF51-U a fost echipat cu o nouă turelă fără pilot, denumită CUT (Concept Uncrewed Turret). Armamentul său principal este noul tun Rheinmetall Rh-130/L52 (inițial L51) de 130 mm cu țeavă lisă, care, potrivit unei declarații a directorului general al Rheinmetall AG, Armin Papperger, din 11 aprilie anul acesta, este pe cale să intre în producție după ce a semnat un contract de cercetare și dezvoltare cu un client nedeclarat pentru a dezvolta o versiune de producție împreună cu muniția pentru acesta. Tunul este cuplat la un sistem automat de reîncărcare a muniție cu 25 de proiectile.
,,Numeroase experiențe operaționale și tehnologii promițătoare determină în prezent dezvoltarea ulterioară a sistemelor de luptă terestre. Obiectivul Rheinmetall este de a dezvolta cele mai bune și mai promițătoare soluții. La Eurosatory 2024, Rheinmetall va prezenta conceptul de turelă fără pilot (CUT), o demonstrație conceptuală a unei turele fără pilot pentru tancurile de luptă principale de ultimă generație", a precizat compania într-un comunicat.
În cazul în care viitorul program militar Main Ground Combat System al Europei întârzie prea mult, compania germană Rheinmetall propune o opțiune pe termen mai scurt, denumită "Concept Unmanned Turret" (CUT), pentru tancurile de luptă principale Panther KF51.
,,Experiențele dobândite în urma recentelor crize și războaie, în plus față de amânarea evidentă a Main Ground Combat System Program [MGCS], creează necesitatea de a stabili o soluție suplimentară pe termen mediu", a declarat astăzi Bjo Bernhard, directorul general al Rheinmetall Landsysteme, la prezentarea de la Eurosatory din Paris.
"Vedem că MGCS nu avansează așa cum se credea că va avansa", a declarat ulterior reporterilor. "Așadar, pot să vă spun de la bun început că MGCS a fost gândit să fie introdus în 2035 și, cu o mică privire pe calendar, pot să vă spun că mai sunt doar 10 ani până atunci pentru un sistem extrem de complex."
Între timp, săptămâna trecută, compania franco-germană KNDS (un joint venture între Krauss-Maffei Wegmann din Germania și Nexter din Franța) a prezentat două noi concepte de tancuri de luptă principale, bazate pe vehiculele Leopard 2 și Leclerc.
Un tanc Leopard 2 A-RC 3.0, dotat cu o turelă fără echipaj uman și controlată de la distanță, a fost prezentat și expus, tot aici, la Eurosatory, alături de vehiculul Leclerc Evolution, dotat cu o turelă cu echipaj uman și integrat cu un tun Ascalon de 120 mm.
KNDS s-a referit în mod special la platforma Leopard 2 A-RC 3.0 și ca la o "soluție punte" pentru trecerea la tancurile care vor rezulta in urma programului MGCS și a considerat-o un "precursor tehnologic decisiv" al programului multinațional. Producătorul prezintă, de asemenea, tunul Ascalon ca fiind cel mai potrivit pentru viitoarele tancuri din seria MGCS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News