Compania Krauss-Maffei Wegman (KMW) spune că guvernul federal german este cel care trebuie să decidă acum dacă oferă sau nu Ucrainei aceste sisteme de apărare antiaeriană.
„Avem în stoc în jur de 50 de modele de sisteme Gepard, care ar putea fi din nou operaționale relativ repede”, a precizat compania KMW.
Experţii militari ai publicaţiei ArmyRecognition precizează că problema principală, chiar dacă Berlinul îşi dă acordul pentru acest transfer de arme, o reprezintă pregătirea militarilor ucraineni pentru utilizarea acestor sisteme de apărare antiaeriană, deoarece, chiar dacă nu sunt cele mai noi, acestea sunt destul de sofisticate în comparaţie cu cele pe care le are armata ucraineană.
În cazul în care decizia politică va fi favorabilă, Germania ar trimite într-un final sisteme de armament Ucrainei, stat care în repetate rânduri a solicitat Berlinului să aprobe un asemenea transfer, dar mereu germanii au refuzat.
Totodată, dislocarea ipotetică a unor sisteme de apărare antiaeriană Gepard în Ucraina ar fi o gură de oxigen pentru forțele armate ucrianene pentru care apărarea antiaeriană reprezintă în aceste ore o adevărată problemă.
Despre sistemul Gepard
A fost dezvoltat în anii 1960 și pus în funcțiune în anii 1970. A fost modernizat de mai multe ori. A constituit o piatră de temelie a apărării aeriene a armatei germane (Bundeswehr) și a unui număr de alte țări membre NATO, printre care şi România. În Germania, Gepard a fost scos din serviciul armatei la sfârșitul anului 2010 și înlocuit cu sistemul Wiesel 2 Ozelot Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys).
GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.
Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.
Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.
Caracteristici tehnico-tactice ale unui sistem de tip Gepard
-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;
-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;
-calibrul tunurilor: 35 mm;
-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;
-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
-distanta eficace de tragere: 3500 m;
-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;
-echipaj: 3 militari;
-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;
-panta max. abordabila: 6%;
-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News