Cine a păcălit Rusia cu tancuri şi sisteme de rachete gonflabile propune să vândă Ucrainei ''false avioane F-16'' (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion gonflabil momeală F-16, proiectat de compania Inflatech, a fost prezentat la o expoziție de apărare din Danemarca pe 20 august 2024. Sursa Foto: X/ Twitter.
Un avion gonflabil momeală F-16, proiectat de compania Inflatech, a fost prezentat la o expoziție de apărare din Danemarca pe 20 august 2024. Sursa Foto: X/ Twitter.

Ministerul danez al Apărări a organizat expoziția de apărare Industry Days la „Industriens Hus” din centrul orașului Copenhaga, Danemarca, pe 20 august. O serie de experți și jurnaliști militari care au vizitat expoziția au observat prezența unui avion de vânătoare gonflabil F-16 Viper la standul companiei cehe Inflatech. De asemenea, s-a observat că replica purta însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene (UAF).

O companie cehă a prezentat o momeală gonflabilă a avionului de vânătoare F-16, care poartă în special însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene. Avionul de luptă gonflabil, produs de o firmă despre care se știe deja că furnizează Kievului ''false echipamente militare'', apare la doar câteva săptămâni după ce s-a confirmat că primele F-16 reale au ajuns în Ucraina.

Momeala F-16 cu însemne ucrainene de la compania cehă Inflatech este expusă în prezent la expoziția de apărare Industry Days din Danemarca, organizată de Ministerul danez al Apărări.

Compania Inflatech, deținută de un om de afaceri rus care locuiește în Republica Cehă, produce tancuri și lansatoare de rachete gonflabile false. Aceste momeli s-au dovedit anterior extrem de utile pentru forțele ucrainene, acestea fiind expuse la bombardamentele intense ale fortelor ruse.

Apariția avionului de vânătoare gonflabil la doar câteva săptămâni după ce prima aeronavă F-16 donată, de concepție americană, a ajuns în Ucraina pare mai mult decât o coincidență. După cum a relatat anterior Kyiv Post, Inflatech, al cărui slogan este „Arta războiului este înșelăciunea”, furnizează deja Kievului o serie de momeli diferite de echipamente militare.

Compania ceha reproduce mai mult de 30 de tipuri de vehicule militare occidentale și sovietice/rusești care pot fi utilizate atât pentru antrenamente complexe, cât și pentru operațiuni pe câmpul de luptă.

Exemplele includ sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), BM-30 Smerch, sistemele de apărare antiaeriană Pantsir-S1și Patriot, tancurile Abrams, Leopard, T-72, T-80 și T-90.

Produsele lor includ, de asemenea, vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) și transportoare blindate, avioane de luptă, camioane militare, radare și chiar ținte navale.

Momelile Inflatech sunt în mărime naturală, autopropulsate și montate pe platforme mici, cu șenile, controlate prin radio și GPS, care le permit să simuleze mișcarea unor vehicule militare grele.

Acestea nu numai că seamănă foarte mult cu sistemele de arme pe care le înlocuiesc, dar folosesc materiale care reproduc fidel semnăturile termice, infraroșii (IR) și radar, suficient de apropiate de cele reale pentru a păcăli chiar și cel mai sofisticate sisteme inamice.

Replica gonflabilă în mărime naturală a avionului F-16 prezentată în Danemarca este vopsită în gri și include o „carlingă transparentă'', replici ale unor arme montate în vârful aripilor și un ''rezervor de combustibil” montat în centru.

Compania nu a confirmat dacă furnizează sau nu momeli F-16 Ucrainei, ceea ce i-a făcut pe comentatori să se întrebe dacă aplicarea însemnelor UAF a fost un exercițiu de marketing menit să atragă interesul cumpărătorilor.

După cum a relatat Kyiv Post în septembrie 2023, Ucraina a utilizat momeli fabricate de compania Metainvest și de alte companii care folosesc materiale vechi pentru a realiza machete ale sistemelor de arme avansate care îi păcălesc pe operatorii ruși să folosească artileria, dronele și rachetele pentru a distruge false sisteme de rachete, tancuri, aeronave sau alte ținte atractive.

În iulie, imaginile cu o replică a unui F-16 în curs de asamblare într-un hambar undeva în Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de sosirea primelor F-16, au subliniat dedicarea continuă a Ucrainei pentru „maskirovka”, arta înșelăciunii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel