„Fabrica noastră se construiește... avem nevoie de aproximativ 12 luni pentru a finaliza construcția și apoi vom trece la echipamentul intern și structura organizatorică”, a declarat Bayraktar într-un interviu acordat pentru Reuters în cadrul World Defense Show de la Riad, Arabia Saudită.
Potrivit șefului Baykar, fabrica intenționează să angajeze până la 500 de persoane și va putea produce până la 120 de UAV-uri pe an. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie finală dacă producția se va concentra pe modelul de dronă TB2 sau TB3.
Întrebat despre siguranța construcției fabricii în contextul riscant al războiului din Ucraina, directorul executiv de la Baykar a răspuns că planurile „înaintează pe deplin” și „nimic” le-ar putea opri.
Comentariul autorului:
În pofida declarațiilor actuale, autoritățile ucrainene și turce, precum și compania Baykar, mențin evoluția proiectului comun într-o zonă mai puțin clară de informare.
La jumătatea anului trecut, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că a semnat un acord cu compania turcă Baykar pentru a construi un centru de service pentru repararea și întreținerea dronelor în Ucraina.
Este puțin probabil ca cele două proiecte să fie separate și să fie în realitate vorba despre o singură facilitate în care să se desfășoare atât construcția dronelor Bayraktar TB2 sau TB3, cât și activități de întreținere a dronelor de tipul celor folosite de Ucraina.
Bayraktar pe flancul estic al NATO
Trebuie spus că România a comandat și ea drone Bayraktar. Potrivit informațiilor DefenseRomania, Ministerul Apărării urmează să recepționeze dronele anul acesta, probabil în două loturi - iunie și octombrie.
În 2022, Baykar a intrat pentru prima dată în top 100 de producători europeni de arme, după ce veniturile sale au crescut cu 94%.
Tot în 2022, compania intra pentru prima dată pe piața europeană a statelor membre NATO (cu excepția Turciei) prin începerea onorării unei comezi de 24 de drone TB2 modernizate către Polonia.
Ulterior, au fost inițiate discuții privind achiziții similare de către Slovacia și România. În timp ce autoritățile slovace nu au luat încă o decizie, în aprilie anul trecut țara noastră a semnat cu Turcia un contract de încredințare directă G2G în valoare de 321 de milioane de dolari, privind achiziția a 18 aparate Bayraktar TB2 (3 sisteme complete cu câte 6 drone).
Bayraktar în Balcani
De asemenea, drona turcească a început să fie căutată și în Balcani. Serbia și-a exprimat încă din 2020 interesul pentru un număr neprecizat de drone TB-2, însă, la jumătatea anului trecut, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că țara sa nu va cumpăra drone Bayraktar deoarece partea turcă a furnizat Forțelor de Securitate din Kosovo aceste aparate.
Informația a fost confirmată de Guvernul Kosovo, care, pe 17 iulie, a anunțat că a achiziționat drone Bayraktar TB-2 din Turcia. Autoritățile nu au făcut publice numărul de drone achiziționate și nici prețul acestora, limitându-se doar să declare că, odată cu achiziționarea lor, Kosovo "este și mai sigur".
La sfârșitul anului 2022, Albania anunța că devenea cel de-al 27-lea utilizator al dronei turcești Bayraktar TB2, prin achiziția a trei astfel de aparate.
Recent, compania turcă a anunțat că, la nivel global, a încheiat acorduri de export pentru drona sa TB2 cu 30 de țări, confirmând că planurile pe termen scurt, care prevăd deschiderea unei noi linii de producție în Arabia Saudită, în următorii doi ani, sunt pe drumul cel bun.
Anunțul vine după semnarea unui acord în iulie 2023 privind producerea pentru Arabia Saudită a unui alt tip de dronă, Bayraktar Akinci, în ceea ce Baykar a descris drept cel mai mare contract de apărare din istoria Turciei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News