Acordul a fost semnat la 1 octombrie în timpul ''Forumului Internațional al Industriei de Apărare DFNC2'' de la Kiev, la care au participat aproape 300 de companii din peste 30 de țări.
Drona Switchblade vine în două variante: Switchblade 300 și Switchblade 600. Ambele pot fi transportate şi operate de o singură persoană, deși diferența de greutate este semnificativă – un Switchblade 300 cântărește doar 2,5 kg și poate încăpea într-un rucsac, iar Switchblade 600 este mai greu, nu mai focosul în sine are o greutate de 15 kg la care se mai adaugă şi sistemul de lansare şi operare, în total aproximativ 23 kg.
Brett Hush, un vicepreședinte senior al AeroVironments care a semnat acordul la Kiev, a lăudat performanța Switchblade și a adăugat: „cu sprijinul și feedback-ul din partea Ucrainei, va fi și mai bună”.
Switchblade 600 a fost inclus ca parte a pachetelor de asistență ale SUA pentru Ucraina începând cu 2022. Drona poate rămâne în aer timp de 40 de minute și poate acoperi 40 km în acest timp, precum și să facă raiduri în aer. Viteza maximă de zbor este de 185 km/h.
Acordul a fost unul dintre cele câteva semnate la forumul DFNC2 pentru a crește producția între companiile ucrainene și cele străine, pe măsură ce Ucraina își construiește capacitățile de apărare la doi ani și jumătate de la invazia la scară largă a Rusiei.
De asemenea, Czechoslovak Group, cu sediul la Praga, a semnat un acord pentru producția mai multor tipuri de muniție de artilerie grea, inclusiv obuze de 155 de mm. Acordul prevede ca producția să înceapă la începutul anului viitor, după obținerea licențelor necesare.
„De la începutul războiului, am reușit să aducem aici mai mult de un milion de obuze de artilerie grea și sunt mai mult decât sigur că, datorită acestui efort pe care l-am început recent, vom putea să ne dublăm capacitățile de producție”, a declarat Richard Kubena de la CSG, care a semnat acordul în cadrul evenimentului.
D&M Holding Company, cu sediul în SUA, a semnat un acord pentru producția comună de muniție și produse chimice speciale, iar METALEXPORT din Polonia a semnat un acord pentru producția comună a unei drone de atac.
Tot în cadrul forumului, compania de apărare franco-germană KNDS a anunțat că a deschis un birou la Kiev și intenționează să producă muniție de artilerie în țară.
Aceste acorduri urmează unui șir de anunțuri anterioare legate de producția comună între Ucraina și companii străine. Printre acestea se numără gigantul german din domeniul apărării Rheinmetall, compania Frankenburg Technologies din Estonia și Saab din Suedia.
La forum, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina a crescut exponențial producția internă de muniție în ultimii doi ani și a testat cu succes propria rachetă balistică.
„Numai în prima jumătate a acestui an, Ucraina a produs de 25 de ori mai multă muniție de artilerie și mortiere decât în întregul an 2022”, a declarat Zelenski.
Potrivit președintelui, Ucraina poate produce acum 4 milioane de drone pe an și a contractat deja 1,5 milioane. Industria ucraineană de apărare produce, de asemenea, între 15-20 de obuziere Bohdana pe lună.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News