Comitetul Militar NATO se va întruni la Bruxelles. Agresiunea rusă figurează pe ordinea de zi

Cătălin Costea |
Data publicării:
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO. Sursa Foto: NATO.int
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO. Sursa Foto: NATO.int

Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, se va reuni pe 19 mai 2022, la Bruxelles. Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, va prezida ședința la care vor participa șefii departamentelor de Apărare aliate.

Acestora li se vor alătura comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters, și comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne, care vor conduce fiecare câte o sesiune de dezbateri.

Reuniunea Comitetului Militar NATO este organizată pe trei sesiuni și va permite celor 30 de șefi ai Apărării să discute chestiuni de importanță strategică pentru Alianță.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va alătura participanților  în cadrul primei sesiuni pentru a prezenta contextul geostrategic și pregătirile pentru Summitul de la Madrid, din iunie.

A doua sesiune, la care vor participa și șefii Apărării din Finlanda, Suedia și Ucraina, va fi dedicată războiului dintre Rusia și Ucraina.

Sesiunea a treia va fi condusă de generalul Wolters (SACEUR) și se va concentra pe punerea în aplicare a Conceptului de descurajare și apărarea zonei euro-atlantice (DDA), precum și pe strategia de poziționare pe termen lung a NATO în această problematică.

Șefii Apărării se vor întâlni ulterior cu partenerii NATO din Asia-Pacific (Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea), pentru a discuta despre evoluțiile regionale.

Activitatea va fi urmată de o sesiune condusă de generalul Lavigne (SACT), în care participanții se vor concentra pe Conceptul NATO Warfighting Capstone (NWCC).

Conceptul NWCC, de a cărui implementare răspunde SACT, este o viziune ambițioasă care stabilește  modul în care aliații NATO trebuie să-și dezvolte armatele pentru ca organizația să își mențină avantajul în următorii 20 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel