Comisia pentru Informații a Senatului SUA doreşte o întâlnire cu fondatorul WikiLeaks

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks

Comisia pentru Informații a Senatului SUA a cerut ca purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, Julian Assange, să depună mărturie în fața personalului comisiei.

Comisia investighează presupusa ingerință a Rusiei în alegerile din 2016.

Într-o scrisoare trimisă lui Assange la reședința sa în ambasada Ecuadoriană din Londra, președintele comisiei, Richard Burr, a solicitat ca Assange să fie disponibil pentru un interviu închis ,,într-un timp și o locație agreabilă’’, potrivit Russia Today.

Echipa juridică WikiLeaks a spus că ,,ia în considerare oferta, dar mărturia trebuie să respecte un standard etic ridicat."

Australianul Julien Assange, în vârstă de 46 de ani, s-a refugiat în iunie 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra cu scopul de a evita extrădarea sa în Suedia, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţii referitoare la infracţiuni cu caracter sexual, acuzaţii pe care el le-a respins întotdeauna. 

De la arestarea lui de facto, WikiLeaks a continuat să atragă controverse, publicând e-mail-urile candidatului Hillary Clinton și e-mail-urile scoase din serverele interne ale Partidului Democrat în 2016.

Cu o lună înainte ca scrisoarea Comisiei pentru Informații a Senatului să fie trimisă la Londra, zece senatori democrați au înaintat o petiție vicepreședintelui Mike Pence, cedându-i să solicite guvernului ecuadorian, să revoce azilul lui Assange.

La scurt timp după primirea petiţiei, Mike Pence a mers într-o vizită de lucru în Ecuador, unde s-a întâlnit cu președintele țării, Lenin Moreno.

După ce sa întâlnit cu Mike Pence, Moreno a spus că ar fi vrut să-l evacueze pe Assange de la ambasadă, dar acestuia i-a fost acordat azil de către predecesorul său.

Lenin Moreno, preşedintele Ecuadorului, a descris presei problema azilului lui Assange drept ,,o problemă moștenită."

Human Rights Watch, organizația non-guvernamentală care desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului, a cerut guvernului britanic să-i permită lui Assange să părăsească clădirea ambasadei Ecuadoriană din Londra, fără ameninţarea extrădării în SUA, unde ar putea fi judecat şi condamnat la închisoare. În 2016, un grup de lucru al ONU a constatat că șederea lui Assange în ambasadă a reprezentat o ,,privațiune arbitrară de libertate."

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel