Planul de acțiune pentru un continent european, lider în AI, prezentat miercuri la Bruxelles, urmărește să crească capacitatea UE de inovare în domeniul inteligenței artificiale și să acopere Europa cu o rețea de gigafabrici și supercalculatoare AI.
„Cursa globală în domeniul inteligenței artificiale nu s-a încheiat încă. Acum este momentul să acționăm”, a declarat vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen.
Comisia dorește să consolideze infrastructura europeană pentru AI și supercalculatoare printr-o rețea de facilități dedicate inteligenței artificiale
Planul de acțiune va mobiliza 200 de miliarde EUR pentru investiții în IA și enumeră domeniile-cheie în care trebuie intensificate eforturile pentru ca Europa să devină un lider global în inteligență artificială:
Se dorește înființarea a 13 astfel de centre de inteligență artificială, răspândite în întreaga Europă, care să utilizeaze supercalculatoarele europene de top.
UE va contribui, de asemenea, la înființarea de 5 gigafabrici AI – facilități cu putere de calcul masivă și centre de date. Cele 5 gigafabrici AI - investiții atât publice, cât și private - vor integra putere de calcul masivă și centre de date pentru a instrui și dezvolta modele complexe de inteligență artificială la o scară fără precedent.
Facilitatea InvestAI , care își propune să mobilizeze 20 de miliarde EUR, pentru a stimula investițiile private în gigafabrici. Comisia a lansat o invitație adresată consorțiilor interesate să participe la proiectul gigafabricilor.
Comisia a anunțat, totodată, că va propune un act legislativ privind dezvoltarea cloud computingului și a inteligenței artificiale, cu scopul de a cel puțin tripla capacitatea centrelor de date din UE în următorii 5-7 ani.
Odată cu Planul de acțiune pentru AI, Comisia a lansat și două consultări publice, deschise până în iunie anul acesta, invitând toate părțile interesate să își exprime opiniile cu privire la Legea privind cloud computingul și inteligența artificială.
A doua consultare publică vizează aplicarea inteligenței artificiale pentru a stabili prioritățile părților interesate, provocările legate de implementarea tehnologiilor AI și relevanța soluțiilor propuse.
Scopul este promovarea IA în sectoare strategice.
În prezent, doar 13,5% dintre companiile din UE folosesc inteligența artificială. Pentru a reduce acest decalaj, Comisia va lansa în curând strategia de aplicare a IA care va accelera utilizarea IA în industrii, sectoare strategice, cum ar fi sectorul public și asistența medicală.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News