Uniunea Europeană i-a trimis lui Trump o ofertă de taxe zero pentru importurile reciproce de bunuri industriale. Consilierul lui Trump: „Uniunea Europeană, trebuie să ne dea alt răspuns”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Importanța comerțului UE-SUA / Sursa: Eurostat
Importanța comerțului UE-SUA / Sursa: Eurostat

Navarro a declarat pentru CNBC că dorința UE de a negocia cu Trump pentru reducerea tarifelor este doar un „început bun, mic”, dar barierele netarifare, care includ reglementările privind siguranța alimentară, sunt mai importante decât tarifele.

Uniunea Europeană va trebui să-și reducă barierele netarifare, inclusiv cele create de TVA-ul dacă dorește să ajungă la un acord de reducere a taxelor vamale impuse de președintele Trump din SUA, a declarat luni consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro.

”Uniunea Europeană, își menține TVA-ul de 19 la sută. Uniunea Europeană, respectați deciziile Organizației Mondiale a Comerțului de a ne permite să ne vindem carnea de porc, porumbul, carnea de vită în țările UE”, a spus Navarro, arhitectul cheie al uriașei ofensive vamale a lui Trump.

***

Situația comercială dintre UE și SUA este „într-o situație dificilă”, a declarat comisarul UE pentru comerț, Maros Šefčovič.

Šefčovič a subliniat că 70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20%, 25% sau chiar mai mari.

El a mai confirmat că a avut întâlniri cu colegii americani pe această temă. Potrivit acestuia, părțile sunt de acord că „relațiile comerciale dintre UE și SUA ar putea beneficia de un aspect nou și de un impuls în domenii strategice”. 

UE se află acum în „stadiile incipiente” ale negocierilor cu SUA privind tarifele la oțel și aluminiu introduse de președintele american Donald Trump. Procesul este complicat de faptul că la Washington tarifele sunt privite „nu ca o mișcare tactică, ci ca o măsură corectivă”.

 

Ursula von der Leyen, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că UE este pregătită să negocieze un pact tarifar „zero pentru zero” cu SUA privind bunurile industriale

 

Între timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că tarifele introduse de Trump „produc pierderi uriașe consumatorilor și întreprinderilor americane”. Ea a adăugat că Uniunea Europeană este pregătită pentru negocieri cu SUA. 

"Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere reciproc avantajoasă. De aceea păstrăm opțiunea negocierilor pe masă", a spus ea.

Președintele CE a spus că Uniunea Europeană „a oferit taxe zero la bunurile industriale,... pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru oferte bune”. În același timp, ea a menționat că blocul este gata să ia contramăsuri pentru a-și proteja interesele.

Von der Leyen a spus că se angajează cu părțile interesate industriale cheie din bloc pentru a se consulta cu privire la următorii pași. Potrivit acesteia, blocul politic ar trebui să lucreze pentru consolidarea pieței unice, eliminând-o de „barierele rămase”. 

Šefčovič a spus că UE a întocmit o „listă solidă de contramăsuri” pentru oțel și aluminiu, după ce a primit feedback de la peste 600 de părți interesate. Un vot privind contramăsurile este programat pentru 9 aprilie, iar lista finală va fi adoptată pe 15 aprilie. Tarifele la produsele pentru primul set de măsuri vor intra în vigoare în aceeași zi, iar pe 15 mai pentru restul.

 

Piețele bursiere au reacționat periculos

 

La începutul lunii aprilie, președintele american Donald Trump a anunțat introducerea unor tarife la scară largă , a căror valoare minimă este de 10%. Astfel, au fost introduse tarife de 25% la toate mașinile de fabricație străină și piesele de schimb care vor fi importate în State. În plus, Washington a introdus un tarif de 20% la bunurile din Uniunea Europeană. În ceea ce privește China, taxele se ridică la 34% din taxă, față de Ucraina se aplică o taxă minimă de 10%.

Din cauza acțiunilor lui Trump, piețele mondiale s-au depreciat sever.

Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu mai mult de 10%, în timp ce CSI 300 de pe continent a scăzut cu 5,8%.

Între timp, indicele Topix al Japoniei a scăzut cu 6,5%, iar Nikkei 225 a scăzut cu 6,3%. Bursa americană a pierdut trilioane de dolari. Acțiunile Toyota au scăzut cu aproape 7%, iar Nintendo au scăzut cu 9,6% din cauza știrilor că a amânat precomenzile pentru noua sa consolă Switch 2 în SUA, după anunțarea tarifelor.

Țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 3,4%, până la 59,80 dolari pe baril. Brent, referința internațională a petrolului, a scăzut cu 3,4%, până la 63,35 dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel