Comandantul Gardienilor Revoluției amenință că Iranul va lansa noi rachete dacă Israelul răspunde primului atac iar sistemul american THAAD nu va proteja Israelul de rachetele regimului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Comandantul şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Hossein Salami, a ameninţat joi că va lovi Israelul "dureros" dacă acesta va ataca ţinte iraniene ca răspuns la lansările de rachete iraniene către teritoriul israelian din 1 octombrie, transmite Agerpres și AFP.

"Dacă faceţi o greşeală şi ne atacaţi ţintele, fie în regiune, fie în Iran, vă vom lovi din nou dureros", a avertizat generalul Salami, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete către Israelului pe 1 octombrie, folosind pentru prima dată mai multe rachete hipersonice. Aceste lovituri au fost prezentate de Teheran ca represalii pentru asasinarea din iulie în capitala iraniană a fostului lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, pus pe seama Israelului. Iranul a indicat că a acţionat şi ca răspuns la moartea unui general iranian într-un atac în Liban la sfârşitul lunii septembrie, în care a fost ucis şi liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a condus mişcarea şiită libaneză, susţinută financiar şi militar de Iran, timp de mai bine de 30 de ani.

Israelul a promis că va face Iranul să plătească preţul atacului său.

Generalul Hossein Salami a făcut această declaraţie joi, la Isfahan, în timpul funeraliilor generalului Abbas Nilforushan, unul dintre principalii comandanţi ai unei unităţi de elită a Gardienilor, ucis de un atac israelian la sfârşitul lunii septembrie în Liban.

 

Iranul amenință că sistemul THAAD american livrat de SUA nu va salva Israelul de rachetele sale



În discursul său a criticat livrarea recentă Israelului de către SUA a sistemului THAAD (sistem de apărare antirachetă de înaltă altitudine n.r.), afirmând că acesta nu constituie un scut "de încredere" împotriva unui atac iranian.
"Atenţie, vă cunoaştem slăbiciunile, ştiţi asta. Ştiţi cât de vulnerabili sunteţi", a adăugat generalul iranian.

În acelaşi timp, asistăm la o intensificare a demersurilor diplomatice ale şefului diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, ce urmăresc să atenueze tensiunile regionale. Abbas Araghchi a vizitat succesiv Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman, ţară care serveşte în general drept intermediar pentru discuţiile indirecte cu SUA. Miercuri, Araghchi a vizitat Iordania, după care a plecat în Egipt, o vizită fără precedent în această ţară pentru un ministru iranian de externe în ultimii aproape 12 ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel