Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a fost demis după pierderea primului F-16

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe Mîkola Oleșciuk din funcția de comandant al Forțelor Aeriene. Decretul corespunzător, nr.600/2024, a fost publicat pe site-ul președintelui vineri, 30 august, transmite Ukrinform.

„Oleșciuk Mîkola Mîkolaiovici este eliberat din postul de comandant al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în textul documentului.

Generalul locotenent Anatoliy Kryvonozhko, care a ocupat postul de șef al Centrului de comandă al Forțelor Aeriene, a fost numit comandant interimar al Forțelor Aeriene.

Într-un discurs de seară adresat națiunii, Zelenski a comentat mișcarea sa de a-l demite pe Oleșciuk. Șeful statului a spus că este recunoscător tuturor piloților militari, inginerilor, luptătorilor grupurilor mobile de pompieri și unităților de apărare aeriană.

”Toți cei care luptă cu adevărat pentru Ucraina - pentru rezultat. Și acest lucru este necesar și la nivel de comandă - trebuie să ne întărim. Și protejează oamenii. Aveți grijă de personal „Aveți grijă de toți soldații noștri”, a spus el. 

Mîkola Oleșciuk nu a comentat încă informațiile. El ocupă această funcție din august 2021.

Demiterea lui Oleșciuk vine după ce pe 29 august, Statul Major al Forțelor Armate a confirmat pierderea unui avion de luptă F-16.

Mai devreme, în cursul zilei de vineri, într-o postare de pe rețelele de socializare, Oleșciuk a scris că reprezentanții Forțelor Aeriene nu fac niciun secret din recenta prăbușire a avionului de vânătoare F-16 pilotat de Oleksii Mes, adăugând că ancheta este în desfășurare.

Avioanele occidentale au fost folosite pentru a respinge un atac masiv rusesc cu rachete și drone pe 26 august, care a devenit cel mai mare de la începutul războiului în ceea ce privește numărul de ținte aeriene ( Federația Rusă a folosit 127 de rachete și 109 UAV-uri de atac, 102 de rachete și 99 de rachete au fost doborâte).

CNN, citând o sursă din Forțele Armate, a raportat că pilotul ucrainean ucis în accidentul F-16 era locotenent-colonelul Oleksii Mes, în vârstă de 30 de ani, cu indicativul Moonfish.

Ulterior, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au confirmat decesul pilotului. Oleksii Mes a distrus trei rachete de croazieră și un UAV în timpul respingerii atacului masiv rusesc.

Parlamentarul ucrainean Mariana Bezugla, referindu-se la „informațiile ei”, a susținut că avionul F-16 ar fi fost „ doborât de un sistem de apărare aeriană Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități”. În prezent, această informație nu are nicio confirmare.

Potrivit lui Oleșciuk, informațiile despre astfel de incidente nu pot fi difuzate promt în spațiul public și detaliate pentru mass-media, deoarece Ucraina este în prezent în război. El a cerut, de asemenea, ca deputatul popular Mariana Bezuhla să nu discrediteze producătorii de arme americane, deoarece SUA sunt un aliat major al Ucrainei.

Yuriy Ignat, fostul președinte al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, care lucrează încă în cadrul Forțelor Aeriene, a cerut Biroului de Stat de Investigații și Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) să investigheze acțiunile lui Bezugla după declarația ei despre moartea Moonfish.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel