Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Esmaeil Qa’ani comandant Forta Quds
Esmaeil Qa’ani comandant Forta Quds

Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei Iraniene însărcinată cu operaţiile externe, a efectuat, marți, o vizită inopinată în capitala irakiană, Bagdad, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu lideri politici din Cadrul de Coordonare și liderii unor facţiuni armate irakiene sprijinite de Teheran.

Vizita lui Qaani la Bagdad a venit pe fondul unei crize politice izbucnite în urma dezvăluirii unei rețele de interceptare luna trecută, în cadrul Biroului primului ministru, și a disensiunilor continue între unii lideri ai Cadrului de Coordonare de guvernământ, precum liderul Coaliției Statul de Drept, Nouri al-Maliki, și liderul grupului Asa'ib Ahl al-Haq, Qais al-Khazali, prim-ministrul Muhammad Shiaa al-Sudani.

Surse irakiene din Bagdad au declarat pentru Al-Arabi Al-Jadeed că Qaani a sosit luni seara la Bagdad într-o vizită neanunțată, în timpul căreia a avut întâlniri cu liderii din Cadrul de Coordonare și șefii unor facțiuni armate irakiene pro-iraniene. Comandantul militar iranian a pledat pentru încetarea crizei politice actuale și a campaniei mass-media îndreptate împotriva premierului și a guvernului său.

În timpul întâlnirilor de la Bagdad, Qaani a discutat problema retragerii forțelor americane și a subliniat necesitatea stabilirii unui calendar anunțat și clar pentru această retragere, subliniind că prezența americană în apropierea Iranului constituie un pericol și o amenințare la adresa securității sale naționale.

Teheranul face presiuni asupra Bagdadului de ceva vreme în ceea ce privește problema încetării rolului Coaliției internaționale și retragerea forțelor americane din Irak, acesta fiind unul dintre principalele dosare ale Iranului privind afacerile irakiene.

Expertul în afaceri politice, Muhammad Ali al-Hakim, a declarat pentru Al-Arabi Al-Jadeed: "Vizita lui Qaani la Bagdad în acest moment și în această etapă, care trece printr-o criză politică majoră nedeclarată, confirmă că conflictul între unele forțe din Cadrul de coordonare, pe de o parte, și premierul Muhammad Shiaa Al-Sudani, pe de altă parte, a ajuns în stadii periculoase, iar din acest motiv a venit rolul iranian, care este obișnuit, și intervine pentru a controla ritmul casei politice șiite în orice conflict".

Al-Hakim a declarat că "conflictul dintre forțele din Cadrul de Coordonare și Al-Sudani a ajuns în stadii periculoase, iar amenințarea cu demiterea și mersul către alegeri parlamentare anticipate este realistă și reală, după ce s-a descoperit că rețeaua de interceptări îi viza în primul rând pe liderii Cadrului, iar asta le-a stârnit furia și a extins disputele cu premierul".

,,După ce Qaani a intervenit pentru a opri escaladarea împotriva lui Al-Sudani și a guvernului său de către liderii din Cadrul de Coordonare și facțiuni armate, este posibil să vedem în zilele următoare o schimbare clară în ceea ce privește calmul și oprirea escaladării mass-media", a adăugat acesta.

Arena irakiană a intrat într-o stare politică fără precedent de la invazia americană din 2003, odată cu coaliția Cadrului de Coordonare, aflată la guvernare, formată dintr-un grup de forțe politice arabe șiite cunoscute pentru apropierea de Teheran, expuse disputelor interne rezultate dintr-o criză de încredere între părți.

Disputele au fost agravate de "celula de spionaj" recent dezvăluită, care a implicat angajați din biroul guvernamental și care se învârte în jurul operațiunilor de interceptare a telefoanele oficialilor, judecătorilor și membrilor parlamentului. Justiția a început o investigație a cazului în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul Al Sudani a fost format în octombrie 2022 cu sprijinul coaliției "Administrația de Stat", care include toate partidele politice tradiționale, cu excepția mișcării sadriste (denumită Mișcarea șiită națională).

Al-Sudani a aderat la principiul "evaluării" stipulat în programul său de guvernare, care impune evaluarea performanței miniștrilor în termen de șase luni. El a început să pună în aplicare acest angajament, așa cum s-a întâmplat în cazul guvernatorului Al-Qadisiyah care a fost înlocuit, deși noul guvernator aparține aceluiași partid ca și predecesorul său, ceea ce a ridicat întrebări în rândul activiștilor.

Guvernul actual este format din 23 de ministere distribuite între partidele politice sunite, șiite și kurde, pe lângă minorități, conform sistemului de "cote" cunoscut sub numele de drepturi electorale, pe care observatorii l-au descris drept "consensual".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel