UPDATE: MAE confirmă oficial că ”grupul de cetățeni români blocați în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranță zona de conflict”.
Punerea în siguranță în orașul Goma din regiunea Nord-Kivu a RD Congo, apoi extragerea și părăsirea în siguranță a zonei de conflict, sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituțională constituită din reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai instituțiilor competente din România, se mai arată în comunicatul ministerului de externe.
***
În ultimele zile, a devenit tot mai clar că rebelii M23 vor prelua prin forță orașul Goma.
Focuri de armă izolate au răsunat prin unele cartiere ale orașului, iar forțele de menținere a păcii ONU au fost obligate să se adăpostească în baze, ca de altfel și mercenarii români aflați în Goma.
Forțele congoleze nu au fost văzute nicăieri în centrul orașului miercuri, iar un reporter Reuters a văzut luptători M23 patrulând granița cu Rwanda și deblocând drumul cu țara vecină.
Mercenarii români se evacuează
La un punct de trecere a frontierei dintre Goma și orașul ruandez Gisenyi, reporterii Reuters au văzut zeci de bărbați albi, traversând în partea rwandeză și aliniindu-se pentru a li se examina bagajele de către polițiștii de frontieră.
Surse ONU și oficiali din Rwanda au spus că sunt mercenari ai Congo-ului. Mai mulți dețineau pașapoarte românești. Unul dintre cei care așteptau să treacă frontiera a declarat pentru Reuters că este român și că se află în Goma de vreo doi ani.
„Goma este devastată din cauza războiului dintre ruandezi și congolezi”, a spus el. „Suntem ușurați pentru că putem merge în sfârșit acasă”. El a mai declarat că ruandezii au tratat bine grupul.
Surse din MAE român au confirmat că operațiunea de evacuare a cetățenilor români se află în desfășurare.
După ce au fost percheziționați, mercenarii s-au urcat în autocare și au plecat mai departe.
Pe măsură ce rebelii susținuți de Ruanda au câștigat teren în ultimii doi ani, Congo a apelat la companii militare private pentru a încerca să-și consolideze apărarea.
Mercenarii au oferit instruire și consiliere trupelor congoleze și au fost dislocați pentru a proteja Goma, dar păreau să nu reziste când M23 a intrat luni în centrul orașului.
Operațiunea condusă de rebelii M23 este cea mai recentă insurgență condusă de etnici tutsi, susținută de Ruanda, care a zguduit Congo după genocidul din Ruanda de acum 30 de ani, când extremiștii hutui au ucis tutsi și hutu moderați, iar apoi au fost răsturnați de forțele conduse de tutsi conduse de Kagame.
Ruanda spune că unii dintre autorii înlăturați s-au adăpostit în Congo de la genocid, reprezentând o amenințare pentru tutsi congolezi și pentru Ruanda însăși. Congo respinge plângerile Ruandei și spune că statul vecin și-a folosit milițiile proxy pentru a jefui minerale profitabile, cum ar fi coltanul, care este folosit în smartphone-uri.
Românii care lucrează ca mercenari au ca misiuni paza unor facilități militare și de infrastructură critică, precum și instruirea militarilor congolezi. Salariul lunar primit de un mercenar român variază între 5.000 și 6.000 de dolari, în funcție de grad.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News