Coliziune între o navă filipineză și una chineză într-o regiune disputată din Marea Chinei de Sud. Chinezii spun că au fost loviți intenționat

Darius Muresan |
Data publicării:
Photo source: China Coast Guard via Weibo and Reuters
Photo source: China Coast Guard via Weibo and Reuters

Două nave, una chineză și una filipineză, s-au ciocnit luni în timpul unei confruntări în apropierea unui banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, au raportat media chineze, citate de Agerpres și AFP.

„În ciuda numeroaselor avertismente din partea Chinei, nava filipineză 4410 a lovit intenționat nava chineză 21551,” a declarat televiziunea de stat CCTV, citându-l pe Geng Yu, purtător de cuvânt al gărzii de coastă chineze.

Beijingul revendică aproape întreaga zonă a Mării Chinei de Sud, incluzând apele și insulele din vecinătatea mai multor țări, ignorând o decizie a unui tribunal internațional din 2016 care a declarat aceste pretenții nefondate, menționează AFP.

Tensiunile dintre Beijing și Manila au crescut în ultimele luni, mai ales după o serie de incidente în Marea Chinei de Sud.

„Navele gărzii de coastă filipineze au intrat ilegal în apele din apropierea recifului Xianbin din insulele Nansha, fără aprobarea guvernului chinez,” a spus Geng Yu, folosind denumirile chineze pentru atolul Sabina și insulele Spratly.

„Gărzile de coastă chineze au luat măsuri de control asupra navelor filipineze în conformitate cu legea,” a adăugat Beijingul, acuzând navele filipineze de comportament „neprofesionist și periculos, care a condus la o coliziune accidentală”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel