Coastele Iranului au ajuns în raza de acțiune a avioanelor F-18 ale SUA. Portavionul USS Dwight D. Eisenhower - la mai puțin de 1.000 km de Iran

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane de luptă americane F-18 zburând deasupra portavionului USS Eisenhower. Foto credit: Aviation Art Hangar
Avioane de luptă americane F-18 zburând deasupra portavionului USS Eisenhower. Foto credit: Aviation Art Hangar

Coastele iraniene au ajuns în raza de acțiune a avioanelor de luptă F-18, după ce portavionul american Dwight D. Eisenhower (CVN-69) a ajuns în Golful Oman.

Ike și navele sale de escortă sale operau în largul coastei Omanului începând de luni, potrivit Marine Tracker și pe baza imaginilor din satelit disponibile public, preluate de USNI News. Pe 4 noiembrie, portavionul a trecut prin Canalul Suez și a navigat prin Marea Roșie, Strâmtoarea Bab el Mandeb și Golful Aden până la locația sa actuală.

Mișcarea face parte din strategia generală a SUA în Europa și Orientul Mijlociu, ca urmare a conflictului în curs din sudul Israelului.

În timp ce Grupul de Lovire (CSG) Eisenhower acoperă Orientul Mijlociu dinspre sud, portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78) operează în continuare din estul Mării Mediterane, împreună cu nava de comandă USS Mount Whitney (LCC-20), nava de război amfibie USS Mesa Verde (LPD-19), elemente ale Unității 26 Expediționare de Infanterie Marină (MEU 26) și nave de război franceze și britanice.

În apropiere, în nordul Mării Roșii, se află nava de asalt amfibie USS Bataan (LHD-5), nava de debarcare USS Carter Hall (LSD-50) având la bord restul MEU 26 și un grup de distrugătoare.

 

Demonstrație de forță a SUA în Orient, cu portavionul USS Eisenhower și portavionul USS Gerald R. Ford - cea mai modernă și scumpă navă de război construită vreodată

 

2. Testarea p... (uss-gerald-ford_94974100.jpg)

Testarea portavionului USS Gerald R. Ford prin detonarea explozibilului subacvatic ce a produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter. Sursă foto: USS Gerald R. Ford (CVN 78) Twitter

Pe 5 noiembrie, Comandamentul Central american (CENTCOM) a anunțat că în zona sa de responsabilitate a ajuns și un submarin nuclear din clasa Ohio, cel mai probabil, unul dintre cele convertite ca purtătoare a unui număr impresionant (154) de rachete Tomahawk.

Navele de război americane și alte unități au intrat în zona de responsabilitate a CENTCOM într-un efort de a împiedica răspândirea conflictului dincolo de granițele Israelului. Luna trecută, distrugătorul USS Carney (DDG-64) a doborât deasupra Mării Roșii o serie de drone și rachete de croazieră lansate de militanții Houthi din Yemen.

Pentagonul a anunțat că a existat o creștere semnificativă a atacurilor din partea forțelor simpatizante cu Hamas asupra unităților militare americane atât în Irak, cât și în Siria. SUA au aproximativ 3.400 de militari dislocați în Irak și Siria.

De precizat că după izbucnirea războiului în Israel, portavioanele americane USS Gerald R. Ford (CVN-78) și USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) au desfășurat timp de trei zile exerciții comune în Marea Mediterană. Celor două grupuri de lovire aeronavală (CSG) li s-au alăturat nava de comandă-control a Flotei a șasea, USS Mount Whitney (LCC-20), și fregatele italiene ITS Virginio Fasan (F 591) și ITS Carlo Margottini (F 592) în cadrul unor manevre comune.

Prezența portavioanelor americane în regiune are ca obiectiv descurajarea unor actori statali și non-statali să intervină în conflictul din Israel. 

La finalul lunii trecute, generalul (r.) israelian Yaakov Amidror a răspuns unei întrebări a DefenseRomania în cadrul unui briefing, considerând că prezența portavioanelor americane în regiune, USS Eisenhower și USS Gerald R. Ford, împreună cu grupurile lor de luptă, o forță navală impresionantă, e un mesaj transmis cât se poate de clar Iranului. Orice intervenție directă a Iranului împotriva Israelului va însemna o confruntare militară a Iranului cu SUA, lucru pe care cu siguranță Teheranul nu și-l dorește.

O opinie similară în cadrul briefingului a avut-o și expertul Claude Moniquet, președintele și fondatorul think tank-ului European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) din Belgia, care a adăugat că o intervenție militară directă a Iranului va fi sinucigașă și echivalează cu sfârșitul regimului ayatollah-ului.

CITEȘTE ȘI: O fotografie extrem de rară - după douăzeci de ani, două portavioane americane sunt văzute împreună în Marea Mediterană

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel