„În acest context de securitate, membrii Consiliului au analizat și aprobat, în ședința de astăzi, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției.
Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare și înzestrare aflate în diferite faze de derulare”, preciza comunicatul CSAT.
Imediat sintagma „o navă nouă” a ridicat multe sprâncene în contextul în care la sfârșitul anului trecut, viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat că prioritatea României pentru modernizarea Forțelor sale Navale o reprezintă achiziția a două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi. La acestea se vor adăuga și capabilitățile oferite de Programul Corveta Europeană.
Prezent în emisiunea Politica Zilei difuzată de B1 TV, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania, a atras atenția că e „obligatoriu ca în contextul internațional actual industria de apărare să fie implicată în procesul de producție”, amintind că președintele interimar Ilie Bolojan, asemenea altor oficiali români, subliniază mereu importanța revitalizării industriei de apărare.
Sursele noastre au confirmat ulterior că achiziția unei „singure corvete ușoare” se va face din Turcia. Nu știm însă ce componentă de offset va exista - dacă va exista - și cum va fi implicată industria de apărare din România.
Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
Amintim că în România se produc nave de ultimă generație inclusiv pentru state membre NATO la Șantierul Naval din Galați, șantier deținut de Damen, iar contractul anulat al „Corvetei multifuncționale”, licitație câștigată de francezii de la Naval Group, presupunea construcția navelor în România la Șantierul Naval Constanța. Programul a fost anulat după disensiuni între compania franceză și Șantierul Naval Constanța.
Tot sursele noastre ne-au precizat că e vorba de o corvetă din clasa Hisar.
Ce știm despre navele de patrulare din clasa Hisar, „corveta ușoară” pe care o va achiziționa și România
Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
În cadrul Proiectului pentru Nave de Patrulare Offshore turcii construiesc zece astfel de nave.
Misiunile principale ale acestor nave OPV, cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare, includ activități de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), căutare și salvare (SAR), combaterea terorismului, operațiuni de interdicție maritimă (MIO) și operațiuni speciale maritime. Alte misiuni includ operațiuni aeronavale, război electronic și acustic, bombardamente asupra teritoriului inamic, apărare împotriva amenințărilor asimetrice, protecția traficului maritim și sprijin pentru operațiuni amfibii și de instruire, potrivit producătorului.
Navele din clasa Hisar sunt construite conform conceptului „fitted for but not with”, ceea ce permite integrarea ulterioară a sistemelor de armament și senzori dezvoltați la nivel național. OPV-urile vor avea un echipaj format în total din 104 persoane.
Construite de turcii de la ASFAT, navele au o lungime de 99,56 metri, un pescaj de 3,77 metri și un deplasament de 2.300 de tone. Aceastea poate atinge o viteză maximă de 24 de noduri și poate efectua patrule extinse la o viteză de 12 noduri, având un echipaj de 104 persoane.
Sunt echipate cu senzori avansați, inclusiv radar de căutare 3D, radar de control al focului, sistem de navigație TACAN, sonar montat pe carenă și sisteme de suport electronic.
Sistemele de armament includ un tun principal de 76 mm, două mitraliere de 12,7 mm și capacitatea de a lansa rachete antinavă Atmaca.
Specificații tehnice:
Lungime totală: 99,56 metri
Lățime: 14,42 metri
Pescaj: 3,77 metri
Viteză maximă: 24 noduri
Deplasament: 2.300 tone
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News