"Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării practic continuă ceea ce s-a întâmplat în primul ciclu complet din istoria post-decembristă a României, în care am încheiat un ciclu complet de planificare, şi ea continuă să pună în centru cetăţeanul român. Practic obligă toate instituţiile statului să desfăşoare o activitate de planificare integrată astfel încât toate domeniile - politic, economic, social, energetic ş.a.m.d - să ducă la consolidare instituţională, să genereze rezilienţă la nivel naţional ca în final să asigure siguranţa cetăţeanului în România. Sunt în continuare elemente pe care noi ne bazăm şi ne-am bazat, şi anume apartenenţa la Alianţa Nord Atlantică şi UE şi, desigur, continuarea consolidării şi dezvoltarea parteneriatului strategic pe care ţara noastră îl are cu SUA. Sunt elementele principale pe care noi le-am dedus din interiorul şi din conţinutul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării şi de aici fiecare instituţie în parte va urma să-şi dezvolte strategiile sectoriale astfel încât, finalmente după 5 ani de zile, să putem să asigurăm atingerea obiectivelor stabilite prin această nouă strategie", a declarat Nicolae Ciucă, transmite Agerpres.
Ministrul Apărării Naţionale a precizat că la elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării s-a ţinut cont de toate elementele de impact, inclusiv cele generate de pandemia de coronavirus.
"Categoric s-a ţinut cont de toate elementele de impact pe care această situaţie creată de coronavirus le-a creat la nivelul fiecărei ţări în parte, la nivel continental şi global. S-a avut în vedere faptul că mediul de securitate a fost impactat de tot ceea ce au însemnat consecinţele şi acestea nu s-au terminat, ele sunt în continuare în evaluare. S-au avut în vedere toate posibilele transformări pe liniile de securitate şi aranjamentele strategice de securitate care pot să se concretizeze ca elemente de consecinţă şi efect în urma acestei pandemii", a precizat Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării a mai arătat că inclusiv în decizia de constituire a Grupului de Reflecţie Strategică s-a ţinut cont şi de problemele create de pandemia cu noul coronavirus.
Proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 are la bază "conceptul unei Românii normale", al unei ţări care, "prin instituţii democratice puternice, îşi protejează şi îşi apără toţi cetăţenii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, el a precizat că punctul principal al ordinii de zi a şedinţei CSAT l-a constituit analiza noii Strategii de Apărare a Ţării. Conform Constituţiei, documentul va fi transmis Parlamentului. El a subliniat că strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii "care a afectat toate statele lumii şi care a declanşat o criză economică profundă".
Relațiile dintre actorii globali sunt perturbate
Potrivit preşedintelui, în aceste condiţii speciale, "relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate", fapt care sporeşte "volatilitatea şi impredictibilitatea, şi aşa deja accentuate", ale mediului de securitate internaţional.
"România a trebuit să facă faţă într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evoluţii ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a creşte capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice", a spus preşedintele.
El a arătat că Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 operează cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă, introdus şi definit în precedentul document. Pe lângă apărarea armată, strategia vizează şi alte dimensiuni, precum politica externă, ordinea publică, educaţia, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau securitatea cibernetică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News