În ceea ce privește instalarea scutului Aegis Ashore la Deveselu, Nicolae Ciucă consideră că „a fost o decizie bazată pe o viziune care urma să aibă efecte în timp”.
„Scutul antirachetă de la Deveselu are capacitate pur defensivă iar baza este în întregime o bază românească în care funcționează acest sistem de apărare Aegis Ashore al NATO. Sigur, facilitatea de sprijin și tot ceea ce e în interiorul bazei aparține Armatei române, dar tot ceea ce înseamnă elementul specific de luptă aparține Armatei americane.
Sistemul este parte integrată a sistemului de apărare antirachetă NATO. Din această perspectivă funcționarea scutului este esențială pentru Alianța Nord-Atlantică. Faptul că România găzduiește acest sistem este de la sine înțeles că el nu are relevanță doar pentru regiunea noastră ci este destinat întreg spațiului aliat. El are elemente de sprijin din Turcia și Spania. Este de asemenea un proiect Aegis Ashore în curs de dezvoltare în Polonia care în momentul în care va fi finalizat va completa între proiectul de apărare antirachetă”, a precizat Nicolae Ciucă, în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune Antena 3.
România, în raza de acțiune a rachetelor iraniene Shahab-3?
În contextul unui posibil conflict militar între SUA și Iran, ministrul apărării român a fost întrebat și de rachetele balistice iraniene Shahab-3 în a căror rază s-ar afla și România. Nicolae Ciucă a transmis că e important ca opinia publică să fie liniștită iar tensiunile dintre SUA și Iran, așa cum deja se pare, vor fi remediate pe cale diplomatică.
„Este important să liniștim opinia publică pentru că tot ce s-a întâmplat azi noapte (n.r. - atacul Iranului asupra bazelor americane din Irak) este o acțiune care s-a întâmplat într-un anumit context și este un răspuns specific pentru o anumită acțiune (n.r. - operațiunea în care a fost asasinat generalul iranian Qassad Soleimani). Nu vreau să diminuez ceea ce s-a întâmplat, nu vreau să nu recunoaștem că este o situație complicată și ea poate să degenereze. Dar din cele întâmplate după executarea atacului cu rachete în noaptea trecută, pare că situația oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuțiile și găsi o soluție diplomatică.
În ceea ce privește amenințarea, sigur că există. Dar tocmai acest lucru trebuie să-l menționăm, că în acest moment pentru un anumit segment - nu trebuie să supralicităm tot ce trebuie să facă această structură (n.r. - scutul de la Deveselu) - poate să asigure apărarea anti-rachetă a întregului spațiu aliat pe raza de acțiune care i se cuvine", a mai completat Nicolae Ciucă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News