"Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex şi ameninţător (...), creşterea rezilienţei pentru a ne pregăti mai bine capacitatea de a rezista şi de a răspunde este un element central în activitatea Alianţei. (...) În ultimii ani, acest concept a câştigat mai multă vizibilitate la nivelul NATO. A evoluat de la energie şi schimbările climatice la gestionarea crizelor şi răspunsul la ameninţările hibride, cuprinzând o gamă largă de situaţii, de la nivel societal la nivel naţional şi transnaţional. Principiul cheie este că rezilienţa naţională şi colectivă reprezintă o bază esenţială pentru descurajare şi apărare credibile şi pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianţei. Considerăm că este vital în eforturile de a proteja societăţile aliate, populaţiile şi valorile comune", a transmis premierul Ciucă.
El a reamintit că un angajament de a spori rezilienţa împotriva întregului spectru de ameninţări, inclusiv ameninţări hibride, a fost adoptat în 2016, la Varşovia, şi a fost urmat, în 2021, de un angajament reînnoit de rezilienţă, când s-a subliniat necesitatea unei abordări mai integrate şi mai bine coordonate.
"Pe măsură ce nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut, implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut", a afirmat Ciucă.
Ciucă: „Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice"
În context, şeful Executivului a punctat faptul că, în ultimii ani, Rusia şi-a crescut retorica distructivă şi ameninţările hibride, pentru a schimba graniţele şi a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese, iar astăzi, a evidenţiat el, "Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice".
"Şi, având în vedere evoluţiile actuale, aşa va rămâne pe termen lung. În faţa acestei ameninţări fără precedent, NATO a răspuns prompt şi adecvat, într-o abordare pe mai multe niveluri. (...) Organizaţia noastră a făcut acest lucru prin îmbunătăţirea poziţiei de descurajare şi apărare a Alianţei, oferind asistenţă partenerilor în consolidarea rezilienţei lor, precum şi oferind un răspuns cu spectru complet la toate ameninţările şi provocările viitoare, inclusiv cibernetice, hibride, energetice, CBRN, dezinformare", a mai declarat Ciucă.
El a adăugat faptul că angajamentul NATO de a continua pentru întărirea rezilienţei a fost reconfirmat ferm la Summit-ul de la Madrid din iunie 2022.
"Cu această ocazie, liderii aliaţi au subliniat că rezilienţa este o responsabilitate naţională şi un angajament colectiv. În acest fel, activitatea de îmbunătăţire a rezilienţei va continua, inclusiv prin obiective şi planuri de implementare elaborate la nivel naţional, ghidate de obiectivele dezvoltate împreună de Aliaţi. Pentru perioada care urmează, NATO va continua să-şi accelereze adaptarea în toate domeniile, sporindu-ne rezilienţa la ameninţările cibernetice şi hibride şi consolidând interoperabilitatea, pe baza cooperării civ-mil ", a mai afirmat Ciucă.
România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase ameninţări hibride
Premierul a arătat că, în ultimii ani, România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase ameninţări hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a unui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci şi prin înfiinţarea de noi instituţii şi infrastructură pentru a face faţă acestor provocări.
"E-ARC - Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă - face parte din această infrastructură. (...) În timpul relativ scurt de la inaugurarea sa (...), E-ARC s-a dovedit a fi un partener valoros. România are o bună reputaţie în domeniul securităţii cibernetice şi acest lucru a fost recunoscut în mod clar de statele membre UE atunci când am câştigat licitaţia pentru a găzdui Centrul European de Competenţă pentru Securitate Cibernetică (ECCC) la Bucureşti", a completat Ciucă.
La final, şeful Executivului a subliniat că, în contextul actual, o combinare a eforturilor naţionale individuale cu cele ale aliaţilor şi partenerilor, ar ajuta la îmbunătăţirea rezilienţei.
"Cu toţii ne confruntăm cu vremuri tulburi, mai ales aici, în Flancul Estic şi pe malul Mării Negre. Dar eforturile noastre naţionale individuale combinate cu cele ale aliaţilor şi partenerilor noştri ne-ar ajuta să îmbunătăţim rezilienţa şi să ne protejăm populaţia şi teritoriile, fie ele naţionale, europene sau NATO", a mai transmis Ciucă în deschiderea forumului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News