"Ministrul Ciucă a reconfirmat sprijinul României pentru angajamentele UE în Balcani, în regiunea central-sudică a Mării Mediterane, dar şi pe continentul african, în eforturile de consolidare a securităţii şi stabilităţii în Cornul Africii şi în Republica Centrafricană, precum şi în ceea ce priveşte stabilizarea situaţiei din Mali şi regiunea Sahel. În acest sens, el a subliniat participarea ţării noastre la misiunile UE şi ONU din regiunea Sahel cu personal militar la EUTM Mali şi cu un detaşament de elicoptere la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA)", arată MApN într-un comunicat.
În cadrul sesiunii dedicate priorităţilor în materie de securitate şi apărare ale Uniunii Europene, ministrul Apărării Naţionale a susţinut rolul Strategiei Globale a UE ca fundament solid pentru afirmarea organizaţiei drept actor credibil şi ambiţios pe scena internaţională, evidenţiază MApN.
El a remarcat şi că o apărare europeană întărită are nevoie de capabilităţi de apărare mai bune, precum şi de o abilitate sporită de a răspunde la provocările şi ameninţările de securitate.
Ministrul Nicolae Ciucă a reliefat, conform sursei citate, contribuţiile iniţiativelor europene precum PESCO, EDF, CARD la consolidarea profilului UE de actor relevant pe palierul securităţii şi apărării, dar şi rolul esenţial al acestora în buna partajare a eforturilor de apărare în relaţia trans-atlantică.
De asemenea, a subliniat importanţa asigurării coerenţei şi complementarităţii cu NATO pentru toate iniţiativele UE în domeniul apărării şi a exprimat susţinerea pentru consolidarea cooperării UE-NATO.
Ministrul Apărării a evidenţiat şi deschiderea şi sprijinul României pentru procesul de analiză demarat în vederea elaborării unui Instrument de orientare strategică (Strategic Compass), subliniind importanţa unei definiri clare a rolului documentului în raport cu celelalte concepte şi strategii elaborate la nivelul UE. El a exprimat susţinerea pentru derularea procesului de revizuire strategică a PESCO, precizând că evaluarea stadiului implementării angajamentelor asumate trebuie să se desfăşoare într-o manieră constructivă şi echilibrată, care să sprijine şi să încurajeze dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE.
În marja reuniunii, ministrul Apărării Naţionale a semnat împreună cu omologii săi din Croaţia, Estonia, Lituania, Olanda şi Polonia Memorandumul de înţelegere privind cooperarea în cadrul proiectului PESCO dedicat constituirii echipelor de răspuns rapid şi asistenţă mutuală în caz de atac cibernetic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News