Ciucă, la Reuniunea Diplomaţiei Române: Retragerea Rusiei din acordul cerealelor crește importanța României / ”Inițiativa celor trei Mări poate fi extinsă către Ucraina și R. Moldova”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nicolae Ciucă / Sursa: Inquam, octavganea
Nicolae Ciucă / Sursa: Inquam, octavganea

Ministerul Afacerilor Externe organizează, astăzi şi mâine, la Bucureşti, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Ediţia din acest an are loc în format fizic, după ce ultimele trei s-au desfăşurat online, se precizează în comunicatul MAE.

Organizat, conform tradiţiei, în apropierea Zilei Diplomaţiei Române, marcată în fiecare an la 1 septembrie, acest eveniment reuneşte şefii misiunilor diplomatice, pe cei ai oficiilor consulare, precum şi directorii institutelor culturale ale României din străinătate.

Diplomaţii români vor discuta despre direcţiile de acţiune adecvate multiplelor provocări şi crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internaţională.

Prezent la eveniment, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a menționat câteva dintre direcțiile de acțiune ale diplomației române.

Astfel, în opinia fostului premier, prioritatea momentului o reprezintă deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina pentru aderarea celor două state la UE. 

Pe acest dosar, rolul diplomației va fi și acela de avocat al candidaturii Republicii Moldova privind aderarea la UE, a ținut să precizeze șeful Senatului României.

”Salut demersurile diplomației in sprijinul Republicii Moldova. Procesul de aderare e complex, dar România are o experiență în această privință și este gata să împărtășească din experiența sa”, a subliniat Ciucă.

”Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României”, a punctat și șefa diplomației române, Luminița Odobescu.

De asemenea, fostul premier a mai remarcat și rolul strategic al Mării Negre și, implicit, al țării noastre. ”Retragerea Rusiei din acordul cerealelor crește importanța rolului României”, a declarat fostul premier, care remarcă menționarea importanței strategice a Mării Negre în documentele Congresului SUA.

”Inițiativa celor trei Mări poate fi extinsă către Ucraina și Republica Moldova, urmărind consolidarea rezilienței celor două state și consolidarea rezilienței statelor din regiune”, a mai punctat Nicolae Ciucă.

***

Printre temele discutate în cadrul reuniunii, pe parcursul celor două zile, se numără contextul global de securitate şi provocările asociate, rolul României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, dar şi contribuţia ţării noastre la consolidarea Uniunii Europene, pe fondul provocărilor din ultimii ani şi în special al celor create de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Deschiderea lucrărilor va prilejui primirea şefilor de misiuni de către preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, urmată de primirea acestora, la sediul Guvernului, de către premierul Marcel Ciolacu. Totodată, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, precum şi ministrul afacerilor externe vor susţine alocuţiuni în faţa participanţilor la reuniune, în cadrul sesiunii oficiale de deschidere. Invitaţii speciali la această ediţie a Reuniunii Diplomaţiei Române sunt miniştrii de externe din Chile şi Lituania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel