Ciucă, întrebat dacă România furnizează arme Ucrainei: Analizăm solicitările pe care le va înainta Kievul

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

România va analiza solicitările Executivului de la Kiev privind furnizarea de arme către Ucraina, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Publicitate

,,Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie'', a precizat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-au întâlnit marţi, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

,,Cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuţiilor a fost cea legată de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde. În momentul de faţă, economia Ucrainei este foarte afectată. Exportul de produse cerealiere, de produse agroalimentare reprezentau o contribuţie importantă la PIB-ul Ucrainei'', a arătat Ciucă.

Potrivit premierului,''preocuparea principală este şi cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face, să poată să facă faţă invaziei armatei ruse''.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a afirmat că România este disponibilă să se implice în procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi deschisă la găzduirea unor companii care nu îşi mai pot desfăşura activitatea pe teritoriul Ucrainei.

,,Preşedintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleaşi drepturi, 'în oglindă', precum beneficiază minoritatea ucraineană în România'', a mai spus Nicolae Ciucă. 

Anterior, în mass-media au circulat informaţii, neconfirmate în mod oficial până la această oră, că România ar putea trimite tancuri Ucrainei, iar unii experții ucraineni ar fi deja varianta ca ţara noastră să trimită tancuri T-55 și TR-85, deoarece acestea nu ar face față tehnicii ruse.

Săptămâna trecută, Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul vizitei sale în România, a precizat într-o conferință de presă că s-a abordat în discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării Vasile Dîncu inclusiv chestiunea tehnicii militare.

„Avem o abordare foarte corectă a tuturor țărilor care sunt pregătite și doritoare să facă ceva. Am distribuit aceeași listă (n.r. - cu armament necesar) către toți membrii NATO și UE”, a precizat atunci Kuleba, care a adăugat că „dacă fiecare țară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obține ceea ce avem nevoie”.

„România cunoaște această listă. Da, am ridicat această chestiune (n.r. - în discuțiile de azi cu oficialii români) și apreciez abordarea lor constructivă”, spune Kuleba.

„Unele state pot furniza arme, dar nu o fac pentru că nu vor să își strice relația cu Rusia”, spune șeful diplomației de la Kiev, care a mai precizat că în asemenea situații Ucraina mărește presiunea diplomatică, „dar acesta nu e cazul României, nu vreau să mă înțelegeți greșit”.

Dacă o țară ne spune că nu are tancuri, dar ne poate trimite veste anti-glonț noi înțelegem. Ceea ce nu apreciem este ipocrizia, dar din nou, nu e cazul României. România a fost foarte deschisă”, a conchis Kuleba, mulțumind țării noastre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel