Ciucă: În 1919, Oradea şi-a încredinţat destinul României devenind printre cele mai înfloritoare oraşe

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook

Oradea sărbătoreşte 103 ani de când "şi-a încredinţat destinul României", iar în prezent este unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din ţară, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, într-un discurs ţinut la ceremonia de sărbătorire a zilei de 20 aprilie 1919, când trupele române au intrat în oraş şi au eliminat regimul bolşevic.

"Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria oraşului şi, totodată, în istoria încărcată de atâta emoţie atât la vremea lui, cât şi astăzi. Acum 103 ani, pe 20 aprilie, zi de sărbătoare a Sfintelor Paşti, trupele Armatei Române intrau în Oradea, să apere populaţia şi să o elibereze de tiranie, în aclamaţiile românilor, maghiarilor şi tuturor naţionalităţilor care le aşteptau aici", a spus premierul, citat de Agerpres, în discursul ţinut în faţa mai multor parlamentari, miniştri, autorităţi locale, militari şi civili.

 

Oradea a trecut sub protecția Regatului României în 1919



Premierul a amintit că Oradea "a trecut sub protecţia Regatului României cu schimbare paşnică de putere şi fără înlocuirea reprezentanţilor vechii administraţii".

"Este o istorie cu semnificaţie uriaşă. În numele libertăţii, democraţiei şi păcii, Oradea multietnică şi multiculturală şi-a încredinţat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare oraşe din ţară şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată edililor oraşului din ultimii ani. (...) Astăzi, administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoţionanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă şi cea militară, dincolo de orice apartenenţă, s-au unit pentru binele  comunităţii. Este cel mai bun moment să reamintim, cu respect şi admiraţie, numele personalităţilor care s-au distins atunci prin altruism, iubire de valori şi viziune: Aurel Lazăr, Rimler Károly, Jánossy Gyula, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu şi, desigur, Traian Moşoiu", a spus premierul.

El şi-a exprimat speranţa că tinerii orădeni cunosc această pagină însemnată din istoria lor şi îşi cinstesc înaintaşii după cum merită.

"Sper că evenimente precum cel de astăzi să păstreze şi să reînvie memoria acelui 20 aprilie 1919. Sper ca în toată această perioadă, în care traversăm mai multe crize, cetăţenii municipiului Oradea, împreună cu autorităţile locale, să continue ceea ce au început, să dezvolte mai bine şi mai mult ceea ce au preluat şi, prin solidaritate, empatie, generozitate şi disponibilitate la efort să poată să realizeze ceea ce îşi doresc de cu mulţi ani în urmă", a mai transmis premierul României.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă se află miercuri în vizită de lucru în Bihor, având în program participarea la festivităţile dedicate zilei de 20 aprilie 1919, vizite la obiective din judeţ şi întâlniri cu autorităţile locale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel