Astfel, anunță Nicolae Ciucă că „Apărării i-au fost alocate 2.04% din PIB, reprezentând 22,746 miliarde de lei, dintre care aproximativ 2,688 miliarde de lei vor proveni din venituri proprii ale MApN”.
„Este al cincilea an consecutiv în care România alocă Apărării cel puțin două procente din Produsul Intern Brut, conform Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare și angajamentelor pe care ni le-am asumat la Summit-ul din Țara Galilor, în 2014. La fel ca și anul trecut, vom administra bugetul astfel încât să ne permitem investiții în infrastructură și plăți importante în industria națională de apărare, dar și înzestrarea cu echipamente noi. Vom aloca, de asemenea, fonduri semnificative pentru învățământul militar, pentru modernizarea sistemului medical, pentru cercetare, precum și pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19”, precizează Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina personală de Facebook.
Obiectivul strategic: Modernizarea și adaptarea Armatei României la riscurile și provocările specifice actualului context geopolitic
„În perioada următoare, obiectivul strategic al politicii de apărare este modernizarea și adaptarea Armatei României la riscurile și provocările specifice actualului context geopolitic și consolidarea profilului de partener strategic al României la nivelul NATO, al UE și în cadrul Parteneriatului strategic cu SUA.
Totodată, în vederea creșterii relevanței strategice a României în cadrul NATO și UE, vom sprijini permanent implicarea industriei naționale în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceștia au capacitatea necesară, cât și prin transferul tehnologic și realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea și know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional”, mai precizează Nicolae Ciucă.
Plăți programate în 2021 și implicarea industriei de apărare din România
Totodată, ministrul a mai transmis că bugetul „va permite importante investiții în economia națională”.
„În 2021 sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăși un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinați unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât și cu capital privat.
În 2021 ne propunem să investim în infrastructură peste 815 milioane lei. Această sumă include investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar și cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate - NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum și a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).Investim în anul 2021 și peste 363 milioane lei pentru dotarea și modernizarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitalicești, cercetare în domeniul medical (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituții proprii de învățământ superior”, a conchis Nicolae Ciucă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News