Ministrul Ciucă, despre „coloșii de oțel”: Tancurile nu sunt doar o mașină de luptă, sunt o armă redutabilă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Tanchiștilor. Ministrul Apărării Naționale a amintit că tancurile nu sunt doar o „mașină de luptă” ci sunt „o armă redutabilă a forțelor terestre pe timpul desfășurării operațiilor militare”.

Ministrul Apărării a lăudat inteligența și abilitățile tanchiștilor români care au adaptat acești „coloși de oțel” la nevoile câmpului de luptă.

„Tancurile nu sunt doar o mașină de luptă, sunt o armă redutabilă a forțelor terestre pe timpul desfășurării operațiilor militare. Inteligența și abilitățile tanchiștilor, multiplicate de unitatea, camaraderia și spiritul de învingători care îi caracterizează, transformă acești coloși de oțel în arme de temut, adaptate la nevoile câmpului de luptă.

La 1 august 1919 a fost înființată în România prima unitate operativă de tancuri, sub denumirea de „Batalionul de care de asalt”. De atunci, timp de peste 100 de ani, tanchiștii români au slujit cu credință sub drapelul tricolor alături de camarazii lor.

La mulți ani, dragi tanchiști!”, a transmis Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI: Armata României, de la tancurile Renault FT la TR-85M1 Bizonul. Francezii au „botezat” primii tanchiști români

 

În fiecare an, la data de 1 august este celebrată Ziua Tanchiştilor

 

Intuind avantajele oferite de carele de luptă, pe parcursul anului 1919, Ministerul de Război a solicitat guvernului francez achiziţionarea a 225 de ''care luptă'' Renault FT. În acest sens, a fost trimisă la centrul de la Ambronay o ''comisie'' militară română, pentru achiziţionarea de tancuri uşoare. În luna iunie 1919, însă, la solicitarea colonelului Traian Pascal, s-a aprobat reducerea numărului la 72 de ''care'', motivând că ''în stadiul în care se găseşte acum organizarea acestor maşini de război, ele nu pot fi utilizate individual în operaţiuni tactice rapide'', se arată în volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010).

Prima ''Şcoală franceză de care de asalt pentru ofiţerii şi trupa română'' urma să fie înfiinţată la garnizoana militară din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu), dar, în urma verificării condiţiilor existente acolo, s-a dispus înfiinţarea ei la Giurgiu, aceasta începând să funcţioneze la 21 iulie 1919, însă cu un număr redus de personal, cadrele şcolii române fiind instruite de către francezi. În aceeaşi perioadă, au început demersurile pentru pregătirea Şcolii de Care de Asalt la Mihai Bravu, ale cărei cadre de instrucţie aveau să fie române, aprobarea în acest sens fiind dată la 1 august 1919, prin rezoluţia generalului Răşcanu.

CITEȘTE ȘI: Tancurile României și cât de utile mai sunt în conflictele de azi tancurile (Galerie foto)


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel