Cipru, ”portavionul pe uscat” din Mediterana. Care sunt bazele militare din insulă, rolul și importanța strategică pentru securitatea aliaților occidentali

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Tornado GR4 de la 903 Expeditionary Air Wing (EAW), cu sediul în Akrotiri, Cipru - care transportă rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce pleacă pentru o ieșire operațională peste Irak și Siria / Foto: Robert Sullivan, flickr
Tornado GR4 de la 903 Expeditionary Air Wing (EAW), cu sediul în Akrotiri, Cipru - care transportă rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce pleacă pentru o ieșire operațională peste Irak și Siria / Foto: Robert Sullivan, flickr

Bazele militare naționale și străine din Cipru joacă un rol extern activ, în special bazele britanice și americane, care reprezintă un centru de culegere a informațiilor de intelligence și o rețea de monitorizare pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană, precum și un punct de plecare major pentru realizarea unor operații militare care servesc intereselor strategice ale acelor țări.

Începând cu anii 1980, forțele americane și britanice au folosit bazele militare din Cipru ca centre de dislocare pentru a desfășura operații ample care au inclus țări regionale, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.

Aceste baze servesc intereselor strategice israeliene în regiune prin cooperare militară și de intelligence, iar din octombrie 2023, forțele americane și britanice sprijină Israelul cu arme și informații folosind bazele Akrotiri și Dhekelia.

Pe fundalul acestui sprijin oferit Israelului în războiul său cuprinzător, secretarul general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a avertizat guvernul cipriot împotriva deschiderii aeroporturilor și bazelor cipriote către Israel dacă decide să ducă război asupra Libanului și a amenințat că va considera Cipru ca o parte țintă în război.

 

Baze militare ale Ciprului

 

Cipru nu are capacități militare mari, iar Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale a Ciprului include o flotă de 20 de elicoptere, 4 drone și 6 baterii de apărare antiaeriană.

De asemenea, are 3 unități antiaeriene, care operează mai multe sisteme de rachete sol-aer, iar bateriile și lansatoarele de rachete sunt răspândite pe insulă, majoritatea fiind staționate în principalele baze militare ale Gărzii Naționale a Ciprului.

Instalațiile militare ale armatei cipriote sunt limitate la două baze aeriene și o bază navală, pe lângă unele mici facilități și instalații militare, sau facilități civile utilizate în scopuri militare pe lângă utilizări civile.

Cele mai importante instalații militare naționale din Cipru sunt:

 

Baza Andreas Papandreou

Baza Aeriană Andreas Papandreou este situată la 10 kilometri de orașul Paphos, la nord de Aeroportul Internațional Paphos. Este baza principală a Forțelor Aeriene Cipriote și cea mai mare bază aeriană națională din țară și include cea mai mare parte a infrastructurii aeriene și multe unități de comunicații ale forțelor aeriene.

Autoritățile cipriote au fost interesate să îmbunătățească infrastructura bazei și să lucreze pentru modernizarea și dezvoltarea acesteia la sfârșitul anilor 1990, înființând hangare pentru avioane, docuri suplimentare și centre de întreținere.

Baza reprezintă sediul Unității de Luptă 55, care este un grup operațional independent, afiliat la Comandamentul Forțelor Aeriene din Cipru, similar grupurilor tipice ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), și ale cărei sarcini necesită pregătire constantă la cele mai înalte niveluri de eficiență de a funcționa în toate circumstanțele și momentele.

Unitatea este responsabilă de operarea a cinci escadrile militare: Escadrila 450 de elicoptere de atac, Escadrila 460 de căutare și salvare, Escadrila 470 de drone și Escadrila 457 de apărare aeriană și Escadrila de sprijin pentru serviciul de luptă.

Baza constituie un centru obișnuit de manevre și exerciții militare comune, pe care Unitatea 55 le desfășoară cu multe țări precum Grecia, Franța, Israel, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Egipt.

Conform unui acord cu Rusia din 2015, Cipru a permis avioanelor de luptă rusești din Siria să folosească baza militară Andreas Papandreou și alte aerodromuri în situații de urgență.

În urma operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană în octombrie 2023 asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza, elicopterele aparținând forțelor franceze, germane, olandeze și americane au început să folosească baza Andreas ca centru pentru operațiile lor în estul Mediteranei, să-și evacueze cetățenii din țările din regiune, iar elicopterele acestor țări desfășoară și activități de antrenament zilnic.

 

Baza Lakatamia

Baza Aeriană Lakatamia este situată la 7 kilometri sud de Nicosia. A fost una dintre bazele britanice în timpul ocupației engleze a insulei, iar aeroportul său includea la acea vreme două piste. După independența țării, britanicii au predat baza autorităților cipriote, iar importanța acesteia a scăzut la început, deoarece forțele armate cipriote au decis să se instaleze la Nicosia.

În urma intervenției militare turcești în Cipru din 1974, Forțele de Apărare a Ciprului nu au mai putut folosi Nicosia, așa că au reactivat baza Lakatamia, care a devenit cartierul general al Forțelor Aeriene Ciprului.

La bază a fost staționată Escadrila 449 Operații Aeriene. În 2010, escadrila a fost întreruptă, iar 4 dintre aeronavele sale au început să fie folosite în comun cu Escadrila 450 de la baza Andreas. Ca urmare, activitatea operațională din Lakatamia a scăzut, iar utilizarea bazei a fost limitată la un număr mic de aeronave.

 

Baza Evangelos Florakis

Baza Navală Evangelos Florakis este situată în Mari, pe coasta de sud a Ciprului. Infrastructura bazei nu este suficient de dezvoltată pentru a răspunde cererii tot mai mari de utilizare a acesteia, deoarece navele de război cu o lungime mai mare de 65 de metri nu pot acosta în portul său.

Având în vedere taxele exorbitante impuse de portul privat Limassol, această situație a dus la nemulțumirea unor țări ale căror nave depind de Cipru pentru serviciul portuar, ceea ce intră în conflict cu dorința autorităților cipriote de a juca un rol esențial în regiune.

Cipru dorește să-și consolideze rolul geopolitic și operațional în Estul Mediteranei, în special pentru navele germane care operează în cadrul misiunii Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și cu sediul la Larnaca, și navele de război ale partenerilor săi strategici precum Statele Unite, Uniunea Europeană, Grecia și Franța, care fac escale frecvente în porturile sale.

În mai 2023, Cipru a anunțat dezvoltarea infrastructurii bazei, extinderea portului pentru a asigura andocarea navelor mari și construirea unui doc pentru întreținerea și repararea navelor de război. Proiectul este legat de un acord de cooperare militară cu Franța, care va contribui la susținerea proiectului.

 

Alte facilități

Cipru include facilități militare importante, cum ar fi Centrul de control al forțelor aeriene din Cipru, care este situat în Troodos, în centrul insulei. Este un centru de control care include multe unități radar, sisteme de comandă și control și sisteme de apărare antiaeriană.

Forțele armate cipriote folosesc în mod regulat facilități civile, cum ar fi aeroporturile internaționale Paphos și Larnaca și portul Limassol. Autoritățile pun, de asemenea, la dispoziție aceste facilități civile pentru uz militar străin, inclusiv permițând navelor de război franceze, germane, rusești și altor nave de război să utilizeze portul din Limassol.

 

Baze străine în Cipru

 

Cipru se bucură de o locație strategică între Est și Vest și se caracterizează prin apropierea de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și de zonele lor de conflict, deoarece locația sa permite accesul rapid la ținte.

După independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a păstrat zonele suverane sub controlul său, în conformitate cu Acordul de la Londra din 1959. Aceste zone acoperă o suprafață de 256 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 3% din suprafața insulei, și includ două zone separate în sudul țării: Dhekelia și Akrotiri, una în estul insulei, cealaltă în vest.

Datorită zonei suverane, Marea Britanie a reușit să mențină o prezență militară permanentă într-un punct strategic din estul Mediteranei și să stabilească bazele militare Akrotiri și Dhekelia. Conform tratatului, Regatul Unit nu este obligat să informeze autoritățile cipriote activitățile sale în acele unități.

Bazele britanice din Cipru includ două batalioane rezidente de infanterie și arme de sprijin, inclusiv forțe logistice, ingineri electroniști și mecanici, poliție militară și medici militari. Potrivit cifrelor Ministerului Britanic al Apărării pentru anul 2022, aproximativ 2.490 de angajați britanici sunt numiți permanent să lucreze la baze.

Avantajul strategic al instalațiilor militare din Cipru pentru Marea Britanie a devenit și mai important în urma Brexit-ului și în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Baza Aeriană Akrotiri

Avion Eurofighter Typhoon, pregătit de misiune la o bază din Cipru

Baza este situată în peninsula Akrotiri, în sud-vestul Ciprului. Include un spital, o stație meteo și un aeroport și este folosit ca punct de plecare important pentru Forțele Aeriene Britanice, pentru a efectua o varietate de operații militare, având ca scop protejarea intereselor strategice britanice, iar facilitățile de comunicații de la bază sunt un element important în consolidarea legăturilor globale ale Regatului Unit.

Baza reprezintă un centru avansat pentru operații externe în Orientul Mijlociu, un loc pentru antrenarea reacției rapide a aeronavelor și este, de asemenea, o bază de operații comune, întotdeauna activă, pentru sprijinul operațiunilor în desfășurare în regiune, și o bază echipată pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă Typhoon și F-35.

Baza găzduiește, de asemenea, un echipaj de elicoptere ale Forțelor Aeriene Britanice pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a sprijini stingerea incendiilor, iar elicopterele Griffin joacă un rol important în operațiile de căutare-salvare, în cooperare cu Poliția Cipriotă și Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale.

Baza Akrotiri a fost înființată în 1955 și 30 de militari s-au stabilit acolo într-un an de la funcționare. Unitatea sa de lucru a fost intensificată până când numărul de angajați a ajuns la 260 de ofițeri și 2.864 de alte grade.

După retragerea Marii Britanii din estul Suezului la începutul anilor 1970, toate avioanele și elicopterele RAF au fost transferate la Akrotiri ca escadrile permanente. În acea perioadă, baza a atins apogeul, iar treptat armamentul ei s-a redus și, până la sfârșitul anilor optzec,i a devenit un centru avansat de pregătire și operare.

 

Baza Dhekelia

Baza Dhekelia este situată în sud-estul Ciprului, pe malul nordic al golfului Larnaca. Este formată din aproximativ 7 kilometri pătrați și este sediul principal al zonei de bază a suveranității de Est. Este folosită ca locație pentru forțele britanice, un centru de antrenament și un punct de trecere între Marea Britanie, Asia de Sud și Orientul Îndepărtat. De asemenea, este folosită în scopul sprijinirii forțelor Națiunilor Unite în Cipru.

Este formată dintr-un batalion rezident de infanterie, o unitate de geniști și diverse unități logistice și include un spital, un aeroport mic, școli, o biserică și multe facilități sportive și de agrement, fiind locuită de civili britanici și familiile acestora, numărând peste 1.500 de persoane.

 

Baza americană

Marea Britanie a permis forțelor americane să înființeze o bază militară pe teritoriul său suveran din Cipru, iar Ministerul Britanic al Apărării a declarat că elementele militare americane sunt staționate la baza Forțelor Aeriene Britanice din Akrotiri din 1974, când a început operațiea de menținere a păcii pe insulă.

Deși Statele Unite au o bază militară pe teritoriul britanic în Cipru încă din anii 1970, Statele Unite și Marea Britanie au păstrat tăcerea cu privire la dimensiunea prezenței americane și a activităților sale militare și de informații în Cipru.

Ziarul Declassified a dezvăluit desfășurarea permanentă a 129 de piloți americani în baza Akrotiri, pe lângă Unitatea 1 de Recunoaștere Expediționară, care este cea mai veche unitate de aviație a Armatei SUA și este responsabilă de pregătirea echipajelor de informații și de recunoaștere a aeronavelor.

Ziarul a mai relatat că Forțele Armate ale SUA au construit o facilitate cu 147 de camere pe o suprafață de 1,5 acri a bazei britanice pentru a găzdui echipajele și activitățile sale militare.

Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) spune că are doar 14 persoane în Cipru, printre care 9 pușcași marini și un pilot, în timp ce guvernul britanic nu recunoaște niciun echipament american în zonele sale suverane, cu excepția aeronavelor U-2, dar rapoartele indică prezența altor unități militare americane active.

 

Centru de informații

Bazele militare din zonele suverane sunt folosite ca centru de culegere a informațiilor și o rețea de supraveghere pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. Începând cu anii 1970, s-a început discuția despre utilizarea bazei Akrotiri ca stație de monitorizare a activităților Uniunii Sovietice.

Un document secret scurs de Birourile de Comunicații ale Guvernului Britanic indică faptul că Cipru găzduiește o gamă largă de facilități de informații britanice și americane și, potrivit site-ului Declassified, bazele britanice din Cipru constituie cele mai mari facilități de informații britanice din afara Regatului Unit.

America are patru locații de spionaj: Centrul de interceptare a comunicațiilor de la Agios Nikolaos din Dhekelia, despre care se crede că interceptează apeluri, mesaje text și e-mailuri din diferite părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord și există un alt centru de interceptare care culege informații electronice secrete.

 

Punct de plecare pentru acțiunile militare

 

Bazele străine din Cipru au fost folosite pentru a lansa multe operații militare încă din anii 1980. Forțele americane au folosit baza Akrotiri la mijlocul anilor 1980 pentru a efectua atacuri asupra Libiei, iar în 1990 au fost lansate atacuri asupra Irakului.

În 2014, Marea Britanie, împreună cu forțele coaliției, a lansat atacuri aeriene împotriva ISIS în Irak și Siria folosind avioane staționate la instalațiile sale militare din Cipru. De la începutul secolului XXI, America a desfășurat operațiuni militare extinse care au inclus Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.

Forțele britanice și americane au folosit bazele de pe insulă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupului Houthi din Yemen, după ce au fost atacate navele care traversau Marea Roșie către și dinspre Israel.

 

O linie din spate pentru a sprijini Israelul

 

Israelul nu are facilități militare în Cipru, dar are relații militare și tratate de securitate cu Cipru, Marea Britanie și America, ceea ce îi permite să beneficieze efectiv de bazele militare de pe insulă.

Ciprul se bucură de relații militare strânse cu Israelul, iar forțele armate ale celor două țări desfășoară manevre și exerciții militare, inclusiv exercițiile "Onisilos Gideon", care au loc anual în cadrul programului de cooperare militară dintre Cipru și Israel. Exercițiile încep de la Nicosia și acoperă o zonă mare a Ciprului.

Israelul are relații extinse de intelligence cu Statele Unite și, potrivit documentelor scurse, Israelul are, în consecință, avantajul de a accesa site-uri de spionaj americane din zonele suverane ale Ciprului și de a beneficia de datele lor.

Numeroase rapoarte, publicate de site-ul Declassified și de ziarul israelian Haaretz, indică faptul că frecvența zborurilor din Akrotiri către Israel a crescut din ce în ce mai mult de la agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza din toamna anului 2023.

Aceleași rapoarte adaugă că forțele britanice și americane susțin atacul lansat de Israel asupra Gazei cu arme și informații de la bazele Akrotiri și Dhekelia și că Statele Unite transferă arme către Israel din diferite părți ale Europei folosind baza Akrotiri.

Marea Britanie a negat în mod repetat că forțele aeriene britanice au transferat materiale letale în Israel. Autoritățile americane au anunțat că activitățile militare ale SUA în regiune sunt pe deplin în concordanță cu dreptul internațional, iar Cipru, în răspunsul său la amenințarea Hezbollah, a negat că ar fi fost implicat în conflict în vreun fel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel