Cine face jocurile în Orientul Mijlociu? Iranul: Dacă bombardarea în Gaza nu încetează, Axa Rezistenței va deschide un al doilea front împotriva sioniştilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Aflat în vizită în Liban, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat că, dacă bombardarea Gazei va continua, așa-numita Axă a Rezistenței va deschide un al doilea front împotriva „proiectului sionist”. 

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a catalogat acțiunile militare împotriva Fâșiei Gaza drept crime de război, dar nu a făcut nicio mențiune despre atacul Hamas de sâmbăta trecută.

Potrivit Reuters, declarația șefului diplomației iraniene a venit după ce acesta a sosit la Beirut pentru întâlniri despre care nu s-a făcut nicio declarație publică.

Așa cum relatam și ieri, ministrul iranian de externe ar fi așteptat și în Siria, pentru convorbiri.

Ieri, au apărut informații neconfirmate care îl plasau pe șeful diplomației iraniene deja în drum spre Damasc. Aceleași informații susțineau că avionul care îl transporta pe oficialul iranian conținea și armament pentru grupările susținute de Iran, iar Israelul a bombardat aeroporturile din Damasc și Alep pentru a împiedica aterizarea aeronavei.

Un avion iranian a făcut cale întoarsă către Teheran chiar înainte să aterizeze în Siria

Evident, nu există niciun fel de confirmare pentru aceste informații, dar cert e că - imediat după ce Israelul a lovit pistele de aterizare din Siria - o aeronavă aparținând unei companii iraniene, care intrase în spațiul aerian sirian - a făcut cale întoarsă spre Teheran (așa cum arată datele FlightRadar). 

 

Axa Rezistenței/Răzbunării

 

De la BeiruMinistrul Abdollahian a menționat și posibilitatea unui „răspuns colectiv al Axei Rezistenței împotriva regimului sionist”. 

Axa Rezistenței pare să fie alianța dintre Iran, Siria, organizațiile palestiniene și mișcarea șiită Hezbollah, care activează în sudul Libanului.

Iranul, dar și alte state musulmane, numesc Israelul drept „regim sionist”. Mai mult, Teheranul nu recunoaște existența Israelului iar cele două țări nu au relații diplomatice.

Iranul este un sponsor pe termen lung al Hamas palestinian, care a atacat în mod surprinzător Israelul sâmbătă trecută. Cu toate acestea, implicarea directă a Iranului în atacul asupra Israelului nu a fost încă dovedită.

Unii politicieni occidentali, inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken au subliniat, la scurt timp după atac, că nu există urme iraniene  Acest lucru a fost făcut într-o aparentă încercare de a preveni extinderea conflictului.

 

Hezbollah: „Când va veni timpul pentru orice acțiune, vom fi gata”

 

Sheikh Naim Qassem, adjunctul șefului Hezbollah a declarat vineri că puternicul grup susținut de Iran este „gata” și va „contribui” la confruntările împotriva Israelului conform propriului plan, în ciuda faptului că puterile străine le cer să nu se implice, scrie Reuters.

Sheikh Naim Qassem a spus că marile puteri, țările arabe și Națiunile Unite au cerut „direct și indirect” Hezbollah „să nu se amestece” în luptele în curs dintre Israel și Hamas. 

 

Intervenția în Gaza, plină de pericole

 

O invazie israeliană a Gaza se va confrunta cu un inamic care a construit un formidabil arsenal și a săpat o vastă rețea de tuneluri pentru a evita atacatorii.

Generalii israelieni se vor uita la lecțiile învățate din ofensivele terestre anterioare, dar până acum Hamas a devenit un adversar mai dur de fiecare dată.

Potrivit Reuters, creierul secret al Hamas din spatele atacului este Mohammed Deif.

Zeci de ostatici israelieni și străini au fost luați înapoi în Gaza; Israelul spune că a identificat 97 dintre ei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel