Cine are ochi trebuie să vadă și cine are urechi trebuie să audă

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin si Donald Trump
EXCLUSIV
Vladimir Putin si Donald Trump

Summitul Trump-Putin care începe astăzi la Helsinki nu se va referi la economie. SUA nu au a cere nimic de la Rusia, în afară de rezolvarea unui ipotetic viitor contencios nuclear, care așa cum a demonstrat Războiul Rece se poate încheia chiar și în plină criză a rachetelor cubaneze.

Cine crede altceva este cel puțin naiv, dacă nu lipsit de informație. Summitul se referă la trilaterala USA-China-India. Simplu spus, bilaterală și deja definită, relația de sinergie sino-americană trebuie să decidă cine va ține echilibrul și corecta tensiunile în planurile secundare de acțiune ale noului secol dominat de aceasta.

Pentru locul al treilea, în jocul pe care președintele Trump l-a declanșat decisiv, joacă cu șanse doar două super puteri, Rusia si India. Pentru a întelege trebuie explicat faptul că in acest moment SUA și China au depășit statutul de super putere, devenind hiper puteri, forța lor individuală depășind orice altă super putere, fie națională fie continentală. Împreună,  aceste două puteri formulează pentru prima dată în istorie o putere globală, care devine, prin prisma globalizării totale, imposibil de oprit sau învins. Diferențele de semantică între comunismul capitalist și/sau liberalismul la fel de capitalist, asigură doar rivalități lingvistice și plăceri ideologice de tip grecesc. Această nouă hiper putere duală și globală va face tranziția mai ușoară de la multilateralitate la reglarea unică a destinului umanității, sub toate aspectele sale.

Pentru a regla această relație, exact ca în timpul Războiului Rece, sinergia economică și politică definită de către SUA și China impune un mediator. Timp de un secol, în timpul scurs de la Primul Război Mondial, acest mediator a fost Marea Britanie.

Trump ”cântărește perfect”

În noul secol, cele două propuneri sunt Rusia de partea chineză și India de partea americană. Summitul de la Helsinki despre acest lucru are loc. Președintele Trump dorește să cântărească perfect ce îi aduce Rusia în relația sa cu China.  Pentru că, după dezastrul ultimului G7 și atacul frontal la adresa Germaniei de la ultimul summit NATO, în preambulul renunțării la Marea Britanie (anunțată că a pierdut singura sa carte de joc, tratatul exclusiv de liber schimb cu USA, care îi salva Brexit-ul), președintele american are practic un interviu de angajare cu președintele rus. Trump îi va cere anumite lucruri, a căror îndeplinire îi vor da senzația lui Putin că îi vor salva poziția, îl va testa pe Putin, îl va cântări și îl va expertiza. Nimic altceva. Presupun că la final îi va spune: you are fired!

Spre India se îndreaptă privirile lui Trump. În doar 8 ani de acum India va avea un GDP de 6,5 trilioane USD. Demografia, cultura, aliniamentul social și multietnicitatea, fac din India un reper de viitor. Mai mult, țara vorbește oficial engleza, are caracteristici imperiale, a avut războiul său de independență, are o economie axată pe producție si nu pe programe sociale si consum bugetiform, este putere nucleară si militară distinctă cu clare obiective istorice si geografice. De accea noul comandament militar regional al SUA si noua doctrină militară americană și-a schimbat numele din Comandamentul Pacific în Comandamentul Indo-Pacific și strategia defensivă Sudului Pacific în Indo-Pacific.

India poate fi reglatorul tensiunilor dintre SUA și China pe două oceane, cel Indian și cel Pacific, care ocupă practic 40% din celebrul drum de mătase (BRI) al Chinei. NATO și UE nu există în acest joc. Resursele militare americane vor fi redirecționate înspre imensul spațiu care va guverna atât EuroAsia, Africa și desigur Australia-Noua Zeelandă. Spațiul pe care China vrea să îl cucerească prin BRI.

Germania și UK nu au ce să ofere, în prezent cât și în viitor, nu sunt capabile să se apropie de cele 35 de trilioane USD care vor fi produse în 10 ani de acum înainte de către trilaterala USA-China-India.

Încercările de astăzi cu menținerea vechii ordini economice și de securitate, cu țări si organizații internaționale, care vor să domine doar pentru că dictează ideologii, sunt iluzorii. Trenul a plecat de mult din gară. De când Nixon a decis deschiderea chineză. Șahul de atunci a făcut mat Uniunea Sovietică. Șahul de astăzi va face mat 3 continente și orice națiune sau organizație internațională incapabilă să audă și să  vadă snurul de mătase ce înconjoară planeta, pentru care USA vor accepta să fie nu numai parte, dar să și îl întărească cu aparatul lor militar și economic degrevat de orice alte obligații.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel