Cine a recomandat achiziția submarinelor franceze Scorpene și o întrebare: Are nevoie România de submarine în Marea Neagră?

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy

În vara acestui an România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine din clasa Scorpene.

Decizia a ridicat unele sprâncene, în contextul în care România a decis să prioritizeze această achiziție, cu toate că Forțele Navale Române au lipsuri și în alte părți.

Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumpărat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.

Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, cel care a semnat scrisoarea de intenție cu Franța, a acordat în cursul zilei de ieri un interviu în care a vorbit deschis despre programele de înzestrare ale Armatei române.

Întrebat dacă are nevoie România de submarine la Marea Neagră, în contextul în care părerile specialiștilor sunt împărțite, Vasile Dîncu a afirmat că prioritățile asupra înzestrării sunt stabilite de cei care conduc Marina României. Astfel, solicitarea privind submarinele a fost înaintată de liderii Marinei române.

„Marina noastră stabilește care sunt prioritățile. Ei au făcut această cerere. Sigur că cei responsabili cu înzestrarea lucrează în acest moment la  condițiile tehnice, la documentul care fundamentează nevoia, dar și necesitățile și capabilitățile pe care trebuie să le conțină cele două submarine semnate cu Franța”, a afirmat fostul ministru Vasile Dîncu, la B1 TV.

Întrebat cum răspunde celor care au criticat intenția României de a achiziționa submarine, Vasile Dîncu a afirmat:

„Sunt mai multe școli de gândire. Și eu am discutat cu mai mulți militari, unii spun că e nevoie de submarine în Marea Neagră. Rușii au submarine în Marea Neagră. Unii spun că e nevoie de submarine mai mari, alții că e nevoie de submarine mai mici. (...) Cu siguranță că noi nu stăm bine în ceea ce înseamnă echiparea navală în Marea Neagră. Stăm chiar foarte prost. În aceste condiții și submarinele și elicopterele sunt necesare”, a conchis Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării.

 

Are nevoie România de submarine? Eugen Niculae: Imaginați-vă că sub paiele dintr-un hambar știți că e o viperă. Intrați?

 

2. Imagine re... (scorpene-submarin_20614500.jpg)

Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in

În luna august a acestui an, în cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” de la DefenseRomania, Eugen Niculae, fost comandor, marinar și reprezentant al industriei de apărare, în prezent Marketing & Business Development Director la compania românească INTERACTIVE Systems, a analizat intenția României de a achiziționa submarine franceze din clasa Scorpene.

Răspunsul lui Eugen Niculae e categoric „da”. Acesta a declarat însă că două submarine nu ar fi însă suficiente. Amintim că ministrul Vasile Dîncu, după anunțul cu privire la intenția de a achiziționa submarine, a revenit și a precizat că țara noastră ar fi interesată de două astfel de nave.

„Forțele Navale Române își doresc de mult timp această armă.  România are nevoie de cel puțin 3 submarine, două operaționale și unul în proceduri de mentenanță periodică. Două submarine nu rezolvă problema”, e de părere expertul.

În ceea ce privește impactul achiziției de submarine românești la Marea Neagră, Eugen Niculae amintește că „submarinul este o armă de tip „hidden threat” (n.r. - pericol ascuns)”, fiind o amenințare mai periculoasă „decât orice armă de suprafață”.

Acesta l-a citat pe unul din ultimii comandanți ai submarinului Delfinul, care descria arma submarin astfel: Imaginați-vă că sunteți la intrarea într-un hambar, pe jos sunt paie, iar sub paie știți că se află undeva o viperă. Intrați?”

„Cam așa este un submarin în Marea Neagră. E o amenințare care chiar dacă poate fi contracarată, ceea ce e firesc, orice acțiune are contraacțiune, dar dă de furcă unui posibil inamic”, e de părere Eugen Niculae.

CITEȘTE ȘI: De ce nu mai poate fi salvat submarinul Delfinul. Bateriile sunt ultima problemă pe care o are singurul submarin al României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel