Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer au pus bazele unei Coaliții de Voință la începutul lunii martie. De atunci, li s-au alăturat aproximativ 20 de țări care doresc să participe la implementarea acordului de pace după încheierea acestuia.
Bloomberg, citând oameni familiarizați cu problema, a spus că 15 dintre state, inclusiv Marea Britanie și Franța, sunt dispuse să-și trimită trupele în Ucraina. Pe lângă ele, mai doresc să participe și Canada și Australia.
Trebuie amintit că România și Polonia sunt două state importante care, deși susțin ferm Kievul împotriva agresiunii rusești, au declarat că nu vor trimite militari pe teritoriul Ucrainei.
Președintele României, Ilie Bolojan, a declarat în repetate rânduri că trimiterea de militari români în Ucraina nu este pe masă.
Potrivit agenției americane de știri, miniștrii apărării țărilor care fac parte din așa-numita Coaliție de Voință se vor întâlni joi pentru a discuta dacă acest grup are nevoie de sprijin american.
SUA nu au dat încă undă verde pentru a desfășura forțe de menținere a păcii în Ucraina, care, printre altele, este respinsă vehement de agresiva Federație Rusă, care a început războiul fără motiv.
Starmer spune însă că coaliția celor dispuși va funcționa doar dacă va fi susținută de Statele Unite, pentru că doar implicarea lor va descuraja cu adevărat Rusia de la un alt atac.
Cu toate acestea, ei nu trebuie neapărat să-și trimită trupele; potrivit prim-ministrului britanic, ar fi suficient ca ei să desfășoare forțele aeriene și să se ofere să-și folosească serviciile de informații. Președintele american, nu a dat curs unor asemenea angajamente, dar niciodată nu le-a respins categoric.
Coaliția de Voință își oferă „serviciile” doar după ce pacea va fi încheiată.
Principalul factor de descurajare pentru un alt atac rus ar trebui să fie o armată ucraineană înarmată. Trupele europene ar trebui apoi să ofere protecție pentru infrastructura națională critică, porturile sau orașele care nu sunt aproape de linia frontului.
Cu toate acestea, Rusia respinge orice desfășurare de trupe occidentale, considerând-o ca pe o escaladare care ar putea declanșa al treilea război mondial. Dimpotrivă, Moscova propune ca „țările neutre” să supravegheze menținerea păcii, referindu-se în mod special la China, care este, totuși, cel mai mare susținător al Rusiei în războiul său cu Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News