Cinci state europene conduse de Franța au semnat achiziția în comun de sisteme Mistral 3. Ușa rămâne deschisă și României

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat, la 19 iunie, un acord-cadru de cooperare pentru achiziționarea în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3 produse de gigantul francez MBDA.

Potrivit unui comunicat emis de MBDA către DefenseRomania, și alte state și-am mainifestat interesul pentru această cooperare.

„Gestionat de DGA cu sprijinul MBDA, acordul oferă națiunilor partenere acces la un proces mai simplu de achiziție, care să răspundă cerințelor forțelor armate. Urmând exemplul primelor cinci țări, alte câteva state și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru această cooperare”, arată MBDA.

Eric Béranger, CEO MBDA: "Această cooperare reprezintă un pas important în consolidarea capacităților de apărare ale Uniunii Europene și ale statelor membre, contribuind la securitatea și suveranitatea colectivă. Acest acord va conduce la creșterea eficienței și va spori rezistența industriei europene de apărare."

Mistral 3, care se află în prezent în serviciul armatei franceze și al multor alți utilizatori, este o rachetă de apărare aeriană echipată cu un senzor de căutare în infraroșu și cu capabilități avansate de procesare a imaginilor.

Cu o rată de succes de peste 96% și cea mai bună fiabilitate dintre toate sistemele actuale de apărare aeriană cu lansare de la sol și rază scurtă de acțiune, are capacitatea să vizeze, de la distanțe mari, ținte cu amprentă termică redusă precum drone, rachete cu turboreactor și ambarcațiuni rapide de atac.  

 

România are ușa deschisă pentru achiziția în comun de sisteme Mistral 3

 

2. Mistral 3,... (mistral_3_mbda_37487200.jpg)

Mistral 3, sursă foto: MBDA

În programul de dotare a Armatei cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) statul român are două variante de achiziție - licitația aflată în derulare și negocierea directă printr-o achiziție comună condusă de Franța.

Programul SHORAD/VSHORAD este esențial pentru apărarea stratificată a României și va completa achiziția de sistemelor cu rază lungă de acțiune Patriot.

MBDA propune României Mistral 3 (pentru apărare aeriană pe distanțe foarte scurte - VSHORAD), dublat de sistemul VL MICA (cu rază scurtă de acțiune SHORAD).

Amintim că în vara anului trecut, în cadrul unui briefing cu presa din România, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, ne-a precizat că România are ușa deschisă și ea pentru achiziția comună de Mistral 3. 

„România e candidatul perfect”, preciza la vremea respectivă Arnaud Rousset în ceea ce privește o posibilă aderare a țării noastre în cadrul programului comun de înzestrare cu Mistral 3.

Reprezentanții concernului european ne-au transmis că există câteva avantaje majore ale acestui program ce va fi un game changer. În primul rând durata de livrare a sistemelor de apărare aeriană va fi foarte rapidă, lucru esențial în contextul conflictului major de la granițele României, generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

În acest sens MBDA a adăugat că nu există probleme cu livrările, producția continuând chiar și în contextul crizei Covid-19.

Mai mult, din 2024 MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

CITEȘTE ȘI: Viitoarele avioane F-35 ale României, integrate cu rachete aer-aer Meteor de ultimă generație? Alte două state au ales deja rachetele Meteor

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel