,,Avem nevoie de încă șapte sisteme Patriot sau de sisteme de apărare aeriană similare, și este un număr minim. Acestea pot salva multe vieți și pot schimba cu adevărat situația. Aveți astfel de sisteme. Vă rog", a spus președintele Ucrainei.
De asemenea, Zelenski a reamintit că discuția despre un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina se poartă de prea mult timp. Potrivit acestuia, acestea trebuie să fie în sfârșit livrate pe linia frontului.
În plus, armata ucraineană are nevoie de mai mult armament cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete și sisteme de artilerie. Cu cât mai multe astfel de arme se află în mâinile soldaților ucraineni, cu atât mai aproape va fi pacea.
Zelenski a reamintit că Ucraina are nevoie de aviație. În prezent, există o ''coaliție aviatică'', așa că Ucraina are nevoie de un număr suficient de avioane pentru a învinge eficient flota aeriană rusă.
"Și a cincea nevoie este viteza. Anul acesta nu putem aștepta să se ia decizii. Vă cer să luați în considerare cât mai curând posibil cererea noastră", a rezumat președintele Ucrainei.
Reuniunea Consiliului Ucraina-NATO
Recent, președintele Zelenski a anunțat că intenționează să convoace o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO. Motivul a fost reprezentat de recentele atacuri rusești și de nevoia forțelor armate ucrainene de sisteme suplimentare de apărare aeriană.
Ulterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că o astfel de reuniune este programată pentru 19 aprilie. Apoi, Zelenski și secretarul general au discutat despre nevoile Ucrainei în materie de muniție de artilerie înainte de reuniunea Consiliului Ucraina-NATO.
Aliații NATO au convenit să ajute Ucraina să își consolideze apărarea aeriană. Anunțurile privind livrările ar putea fi făcute în viitorul apropiat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă care a urmat Consiliului NATO-Ucraina.
Consolidarea apărării aeriene
Potrivit secretarului general, președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, care a participat la reuniunea Consiliului, i-a informat pe aliați cu privire la situația de pe câmpul de luptă și la necesitatea de a consolida apărarea aeriană ucraineană.
,,Miniștrii apărării din NATO au convenit să intensifice și să ofere un sprijin militar suplimentar, inclusiv mai multă apărare aeriană. NATO a cartografiat capacitățile existente în cadrul Alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei. Așadar, mă aștept la noi vești privind capacitățile de apărare aeriană pentru Ucraina în curând", a declarat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a salutat decizia Germaniei de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. Potrivit secretarului general, pe lângă Patriot, aliații ar putea transfera și sistemul de rachete antiaeriene SAMP-T.
,,Mulți aliați care nu au sisteme disponibile s-au angajat să ofere sprijin financiar pentru a le achiziționa pentru Ucraina. De asemenea, lucrăm cu industria pentru a accelera producția și pentru a recondiționa sistemele pentru a le face operaționale și pregătite pentru utilizare", a precizat Jens Stoltenberg.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News