Cifrele dezastrului actualizate, după ce Rusia a lansat și bombe FAB-3000. Ucraina trebuie să împingă cât mai adânc în interiorul Rusiei aviația rusă, dar are bariere

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pentru a înțelege intensitatea războiului neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și drama prin care trece statul nostru vecin e suficient să ne aruncăm un ochi pe cifre și pe numărul de bombe lansate lunar de ocupant.

Aviația militară a Rusiei este foarte activă și bombardează zilnic Ucraina. Tocmai din acest motiv Ucraina are două mari priorități: Apărarea antiaeriană și ridicarea restricțiilor de către Occident pentru a lovi cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune țintele militare de pe teritoriul Federației Ruse. Mai ales la ultima, Occidentul încă ezită nepermis de mult.

Apărarea antiaeriană e vitală. Chiar și avioanele F-16 Fighting Falcon ajunse în Ucraina, într-un prim lot format din 6-10 avioane, sunt folosite pe post de AA (apărare antiaeriană). Aici trebuie subliniat și faptul că singurul F-16 pe care Ucraina l-a pierdut până în prezent a fost în timpul unei încercări a F-ului de a intercepta o rachetă balistică lansată de ruși.

 

Cifrele dezastrului care arată intensitatea războiului: Peste 4.000 de bombe lansate de ruși, inclusiv FAB-3000. Ucraina trebuie să treacă de barierele Occidentului pentru a împinge aviația militară rusă cât mai adânc în teritoriul Federației

 

2. Su-34 ruse... (su-34_66149400.jpg)

Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

DefenseRomania a participat la finalul săptămânii trecute la o masă rotundă organizată la Ambasada Ucrainei de către Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București. În cadrul briefingului cu presa șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în țara noastră a precizat că ocupantul lansează lunar peste 4.000 de rachete, inclusiv de 3 tone. E vorba celebrele FAB-3000. Asta înseamnă aproximativ 130 de rachete zilnic!

Totodată, Ucraina spune că are nevoie de ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune occidentale pentru a putea lovi aerodromurile ruse de unde aviația militară rusă decolează și lansează zilnic aceste bombe.

„Prioritatea e întărirea capabilităților antiaeriene ale Ucrainei din cauza acestor atacuri aeriene constante și masive la care sunt supuși cetățenii ucraineni. Punem însă accent și pe capabilitățile cu rază lungă de acțiune pentru forțele armate ale Ucrainei. 

Agresorul folosește masiv aviația militară și bombele aeriene. Cantitatea bombelor pe care Rusia le lansează împotriva Ucrainei depășește 4.000 de bombe lunar. Acestea sunt diferite bombe, de la cele de 250 de kilograme la 500 kilograme și chiar, recent, au dezvoltat cele de 3 tone (n.r. - FAB-3000). Acestea sunt lansate tot de către aviația militară rusă.

Ucraina e în negocieri cu partenerii noștri pentru a ridica restricțiile privind capabilitățile cu rază lungă de acțiune (n.r. - lovirea în adâncime a teritoriului rus cu arme occidentale) e crucial pentru a contracara capabilitatea Rusiei de a folosi aceste avioane pentru bombardarea masivă a Ucrainei. Trebuie să îi împingem cât mai în spate în adâncimea teritoriului rus. Pentru ca a acest lucru să se întâmple e nevoie ca Armata Ucrainei să lovească în adâncimea teritoriului rus”, a transmis Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.

Acesta a mulțumit totodată României pentru donarea unui sistem Patriot în contextul în care apărarea antiaeriană a Ucrainei e practic principala prioritate. „Decizia României va duce la salvarea multor vieți”, a adăugat ambasadorul ucrainean.

 

Despre bombele de aviație FAB-3000

 

3. Avion rus ... (lansarea-bombei-fab-3000-de-catre-un-su-34_12177700.jpg)

Avion rus de tip Su-34 lansând o bombă FAB-3000; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist

După cum susțin sursele rusești, bombele de aviație FAB-3000 au o rază de distrugere continuă de 230 de metri, iar fragmentele își păstrează puterea de ucidere la o distanță mai mare de 1.200 de metri.

În luna martie 2024, surse rusești au anunțat reluarea producției de bombe de aviație explozive de tip FAB-3000.

Astfel de bombe FAB-500, FAB-1500 sau FAB-3000 sunt lansate de avioane ruse de tip Su-34, utilizate intens în războiul împotriva Ucrainei.

Expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, colonel în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a spus în martie anul acesta că noua bombă rusească poate fi comparată ca putere cu armele nucleare tactice.

În opinia sa, bomba, cu o greutate totală de peste trei tone, va avea un impact grav asupra situației operaționale de pe linia frontului și va afecta moralul și starea psihologică a militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit precizărilor sale, FAB-3000 poate să distrugă complet orice zonă fortificată.

 

CITEȘTE ȘI: Adevăratul motiv pentru care ucrainenii au intrat în Kursk: Operațiunea e defensivă, Rusia plănuia ceva major pe direcția Kiev

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel