"Militarii noştri care au plecat să dea o mână de ajutor soldaţilor nigerieni în urmă cu mai multe luni s-au întors în ţară, şi-au terminat misiunea", a precizat col. Azem Bermandoa, fără a preciza dacă aceşti militari vor fi înlocuiţi de alţii, transmite Agerpres.
"Niciunul dintre soldaţii noştri nu se mai află în Nigeria. Cei care s-au întors se vor deplasa în sectorul lor în zona lacului Ciad", a adăugat el.
Insurecţia Boko Haram a început în Nigeria, ţară măcinată de un conflict între armată şi grupuri jihadiste care s-a soldat cu cel puţin 35.000 de morţi din 2009, şi apoi violenţele sale s-au extins în Niger, Ciad şi Camerunul vecin. Facţiunea Boko Haram afiliată grupării Statul Islamic, ISWAP, este în special activă în jurul lacului Ciad, o vastă întindere de apă cu numeroase insuliţe şi terenuri mlăştinoase care le servesc jihadiştilor drept refugiu la frontiera cu Niger.
ISWAP efectuează numeroase raiduri împotriva bazelor militare sau atacuri în care sunt vizate direct forţele de securitate nigeriene şi regionale, iar la sfârşitul lui decembrie şase militari din Nigeria au fost ucişi într-o astfel de operaţiune a jihadiştilor.
Forță multinațională
Din 2015, ţările din regiune luptă împotriva Boko Haram şi a ISWAP în cadrul Forţei multinaţionale mixte (FMM), o coaliţie regională prezentă în jurul lacului Ciad, unde beneficiază şi de sprijinul comitetelor de vigilenţă ale localnicilor. Acesta este cadrul în care au fost trimişi în Nigeria cei 1.200 de soldaţi din Ciad. "Dacă statele riverane lacului Ciad se pun de acord asupra unei noi misiuni, va exista cu siguranţă un alt contingent care va fi desfăşurat în teren", a precizat pentru AFP şeful de stat major al armatei din Ciad, generalul Tahir Erda Tahiro. Militarii ciadieni reveniţi din Nigeria vor fi în viitor "desfăşuraţi în regiunea lacului Ciad, de partea ciadiană, pentru a întări un dispozitiv de securitate de-a lungul frontierei", a declarat pentru AFP un înalt responsabil al administraţiei acestei regiuni.
În ultimele săptămâni, Ciadul s-a confruntat cu mai multe atacuri criminale ale grupării jihadiste. La jumătatea lui decembrie, 14 persoane au fost ucise şi 13 date dispărute într-un sat de pescari situat pe malul lacului.
Camerunul se confruntă şi el cu o recrudescenţă a atacurilor Boko Haram, potrivit unui raport al ONG-ului Amnesty International publicat în decembrie, care menţionează 275 de persoane, printre care 225 de civili, ucise în 2019.
Vezi și: ONU: Peste 140 de civili ucişi în decurs de cinci luni în sud-estul Nigerului
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News