Noul model de forțe al NATO va deservi cele trei zone regionale de apărare ale Alianței – Arctica și Atlanticul de Nord; Europa de Sud; și sud-estul Europei, a spus Cavoli.
Planurile regionale sunt un răspuns la amenințarea venită din partea Rusiei, a declarat și amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO.
Evident, detaliile planurilor NATO sunt secrete, dar o creștere a forței de la 40 de mii, la 300 de mii de militari reprezintă un pas extrem de important.
De asemenea, nu cunoaștem nici modul de dispunere a trupelor în flancul Estic. Așa cum remarca și gen. Hodges săptămânile trecute, există un dezechilibru major în Flancul Estic: coordonarea statelor baltice este mult mai eficientă decât cea a statelor din zona Mării Negre.
Așa că România va trebui să se asigure că dispune de suficiente forțe pregătite pe teritoriul său pentru a putea rezista unei agresiuni din partea Federației Ruse.
70% din capacitate; exerciții de amploare; logistică
Tevenind la noile măsuri ale NATO, Cavoli spune că generarea forței prevăzută de noul model se află la aproximativ 70% din capacitatea totală de 300.000 de militari.
Pentru ca proiectul să funcționeze, este necesar să fie stabilit un nou sistem de pregătire și o structură de comandă și control actualizată.
Cavoli dezvălui că programul de exerciții extins va testa „manevre simultane la scară largă”. Bauer a adăugat că exercițiile ar trebui să conțină „scenarii conflictuale” care îi identifică pe ruși ca forță inamică.
„Nu este ușor să muți muniția, oamenii”, sistemele de arme, piesele de schimb, combustibilul și alimentele în Europa acum, a spus Bauer.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a spus că alianța ar trebui, de asemenea, să-și reconstruiască stocurile de arme și muniție prepoziționate.
Fonduri și personal suficient
Bauer a mai spus că „a aduce mai mulți oameni la o pregătire mai mare (înseamnă) investiții în infrastructură, în logistică”.
Letonia a „reintrodus recrutarea” pentru a-și construi propriile forțe armate, a spus premierul leton Krisjanis Karins. De asemenea, a cumpărat mai multe sisteme de apărare aeriană și de coastă și HIMARS pentru a-și moderniza armata.
Pentru infrastructură, Letonia construiește o zonă de antrenament. Karins a adăugat că acest lucru va găzdui forțele NATO suplimentare care vor veni în Letonia ca parte a realinierii geografice.
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că forțele armate ale Ucrainei demonstrează valoarea antrenamentului. El a menționat că, între 2015 și 2022, Ottawa a antrenat peste 35.000 de ucraineni cu echipamente și tactici occidentale și că antrenamentul continuă acum în Letonia.
Letonia crește cheltuielile pentru apărare la 3%
Karins se așteaptă ca cheltuielile pentru apărare ale Riga să ajungă la 3% anul viitor.
Este cu un procent mai mare decât ceea ce toți membrii NATO au cheltuit în 1988 pentru a descuraja agresiunea sovietică, a spus premierul eston Katjia Kallas. Unsprezece membri ai alianței se află la pragul de 2% stabilit ca urmare a confiscării Crimeei de către Rusia în 2014.
Investiții mai mari ar asigura baza industrială a NATO, a mai spus Kallas. De asemenea, ar însemna că Ucraina nu va trebui să se bazeze doar pe munițiile furnizate de americani.
Războiul din Ucraina arată puterea coeziunii în modul în care cetățenii săi s-au unit și „aceasta a stimulat curajul pe câmpul de luptă”, a spus Cavoli. Acesta a îndemnat industria ucraineană să intensifice pentru a satisface nevoile din timpul războiului, a adăugat el
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News