Forța navală chinezo-rusă efectua un exercițiu în regiune. Potrivit Wall Street Journal, flotila era formată din 11 nave de război care s-au apropiat de Insulele Aleutine din Alaska. De subliniat că navele nu au intrat în apele teritoriale ale Statelor Unite ale Americii.
SUA au răspuns și au dislocat mai multe avioane de tip P-8 Poseidon și 4 distrugătoare care au monitorizat îndeaproape cele 11 nave de război chinezo-ruse.
Cele patru distrugătoare angrenate în acțiune au fost: USS John S. McCain, USS Benfold, USS John Finn și USS Chung-Hoon - toate din clasa Arleigh Burke.
A fost pentru prima oară în istorie când o forță navală atât de redutabilă, chinezo-rusă, s-a apropiat atât de mult de apele teritoriale ale SUA.
Incidentul indică nivelul ridicat de tensiune între SUA și China.
Brent Sadler, de la Heritage Foundation și fost ofițer al U.S. Navy în rezervă, a subliniat și el potrivit sursei citate că incidentul a fost o „premieră istorică”.
Avem și poziția Chinei. Experții chinezi afirmă că „cele 4 distrugătoare americane nu ar fi putut face față forței chineze” și arată cu degetul SUA acuzându-le de „dublă măsură”
Distrugătorul USS John S. McCain. Sursă foto: USS John S. McCain - Facebook
Experți în domeniul apărării din China, semnează într-un text pentru Global News - entitate media aflată sub conducerea politică a regimului comunist de la Beijing - că presa din SUA a semnalat eronat că e o „premieră istorică”.
În 2022, afirmă chinezii, un caz similar a mai avut loc, dar SUA au răspuns cu o singură ambarcațiune a Gărzii de Coastă. În material se precizează ironic că incidentul „nu e primul, dar nu va fi nici ultimul”.
E cu siguranță o premieră în contextul numărului de nave implicate de ambele părți.
Experții chinezi spun că cele 4 distrugătoare din clasa Arleigh Burke nu ar fi putut face față flotilei chinezo-rusă.
„Din punct de vedere militar, cele 4 distrugătoare și avionul de patrulare maritimă nu puteau decât să monitorizeze flotila comună a Chinei și Rusiei formată din 11 nave de război. Navele americane nu erau capabile să facă nimic mai mult decât atât”, precizează sursa citată.
Entitatea media aflată sub controlul regimului de la Beijing acuză Washingtonul de „dublu standard” și susține că „SUA sunt furioase căci Marea Bering este aproape de Alaska, dar SUA nu ar trebui să uite că ele trimit frecvent nave de război și avioane în ușa altor state prin așa-numitele operațiuni privind libertatea de navigație, inclusiv în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwan”.
Sursa citată acuză navele americane că au încălcat de mai multe ori ceea ce ei numesc „apele teritoriale ale Chinei”, în timp ce flotila comună nu a intrat în apele teritoriale americane.
Chinezii conchid considerând o ironie faptul că cele 4 distrugătoare americane alertate au participat în trecut la operațiuni de tranzitare a strâmtorii Taiwan iar 3 dintre ele „au fost interceptate și respinse după ce au pătruns în apele teritoriale chineze din Marea Chinei de Sud”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News