Chinezii nu mai cumpără Iveco, din cauza opoziţiei autorităţilor italiene. Compania italiană produce camioane pentru Armata României

S.I. Catalin |
Data publicării:

CNH Industrial NV, grupul deţinut de familia Agnelli, a încheiat discuţiile privind vânzarea Iveco SpA - divizia care produce camioane şi autobuze - către compania chineză FAW, după ce Guvernul italian a semnalat că se va opune tranzacţiei, transmite Bloomberg.

Publicitate

În loc să vândă compania cu sediul la Torino, CNH intenţionează acum să accelereze 'introducerea unor soluţii de infrastructură şi transport mult mai sustenabile, în linie cu obiectivele Pactului Verde al UE', a anunţat compania italiană într-un comunicat. CNH a abandonat negocierile deoarece compania chineză nu a prezentat o ofertă acceptabilă pentru Iveco, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Guvernul italian a semnalat că se va opune tranzacţiei şi apoi a lăudat decizia CNH de a renunţa la negocierile cu FAW. Autorităţile de la Roma au urmărit cu atenţie evoluţia negocierilor 'deoarece consideră că producţia de camioane grele este de interes naţional strategic', şi sunt pregătite să sprijine păstrarea producţiei în Italia, a afirmat ministrul Dezvoltării Economice Giancarlo Giorgetti, potrivit Agerpres.

Decizia a fost salutată şi de oficialii francezi, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, anunţând că a lucrat împreună cu Giorgetti pentru a proteja sectorul industrial din Europa. Din 2020 CNH era în negocieri cu FAW, şi a respins oferta iniţială a părţii chineze, care evalua afacerea la aproximativ trei miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari), susţin sursele. Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga din Italia, a afirmat că autorităţile trebuie să protejeze Iveco deoarece este un activ strategic.

O vânzarea a Iveco ar fi fost o alternativă la un plan din 2019 al CNH Industrial care viza separarea în două a grupului şi listarea diviziei care produce camioane şi autobuze. Această separare a grupului controlat de Exor, compania holding a familiei Agnelli, era programată iniţial pentru începutul lui 2021, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Cele mai recente discuţii cu privire la viitorul Iveco au apărut într-un moment în care grupul chinez FAW, care produce deja camioane de mare tonaj sub bradul Jiefang, vrea să se extindă în afara Chinei în următorii ani.

Iveco este cel mai mic din producătorii europeni tradiţionali de camioane, concurând cu rivali precum Volkswagen, Daimler şi Volvo Group. Grupul italian produce utilitare în China în parteneriat cu compania de stat SAIC Motor.

 

Iveco a inaugurat în România fabrica pentru camioanele Armatei. Capacitate de 440 de vehicule pe an

 

În 9 aprilie, o fabrică de asamblare a camioanelor pentru Armată a fost inaugurată la Petreşti, în România. 'Această iniţiativă reprezintă o confirmare a angajamentului companiei noastre, IVECO Defence Vehicles, cu privire la realizarea unor capacităţi naţionale de producţie, aferente vehiculelor care fac obiectul contractului deja în derulare cu Ministerul Apărării Naţionale', a declarat Bogdan Iuliade, director în cadrul IVECO.

Fabrica are o capacitate de 440 de vehicule pe an, are cinci linii de producţie şi o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. Investiţia de la Petreşti este de 50 de milioane de euro şi este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.

 

Înzestrarea cu camioane Iveco pentru Armata României

 

Potrivit datelor Ministerului Apărării, România a atribuit în luna decembrie 2019 un contract companiei Iveco pentru fabricarea a 2.902 de camioane. Contractul prevede inițial 940 de camioane militare pentru Armată într-un prim lot, urmând ca ulterior, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea să fie produse în țara noastră. 

În acest sens, Iveco s-a angajat să deschidă o fabrică în România.

Potrivit celor de la Iveco, Armata României va fi înzestrată cu autovehicule din gama Iveco High Mobility cu tracţiune 4X4, 6X6 şi 8X8, și 8x8 Prime Mover în 16 variante diferite. O treime dintre camioane vor fi dotate cu cabină blindată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel