Astfel, China a profitat atât de izolarea economică a Rusiei impusă acesteia de Occident din cauza războiului împotriva Ucrainei, cât și de restricțiile SUA la exportul de arme (legate de drepturile omului și alte probleme de politică externă) și și-a crescut vânzările de arme către țări din regiune, chiar și celor care au o concurență regională acerbă, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită, de exemplu.
Beijingul se prezintă țărilor din regiune ca un partener alternativ economic, politic și de apărare, întrucât oferă vânzări de arme fără a pune întrebări și cu mai puține restricții, în contrast cu abordarea americană în acest sens. China consideră că fiecare vânzare de arme către o țară care este de obicei compatibilă cu Washingtonul este un câștig strategic, indiferent dacă acea țară se îndepărtează sau nu de influența SUA.
Reînarmarea Iranului. Su-35 „ultima” carte a Rusiei, China intră pe piața iraniană cu J-10C și FC-1 Xiaolong
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Potrivit Defense and Security Monitors, companiile de arme chineze au extins ofertele de vânzare către Iran pentru a furniza tehnologie militară după ridicarea restricțiilor ONU asupra Teheranului în octombrie 2020.
Timp de zeci de ani, Iranul și forțele sale militare, în special Forța Quds, au menținut un inventar de arme învechite și echipamente slabe.
În 2019, Iranul a anunțat că avea o listă de achiziții de arme de 8 miliarde de dolari care trebuia efectuată pentru a relua noi operațiuni militare, iar China a furnizat rapid un număr mare de drone, pe care IRGC le-a distribuit apoi milițiilor proxy în Irak, Siria, Liban și Yemen.
S-a dezvăluit că mai multe drone de fabricație chineză au fost folosite pentru a executa lovituri împotriva instalațiilor petroliere saudite și a avanposturilor americane din sud-estul Siriei.
În martie 2021, Beijingul și Teheranul au încheiat un acord strategic care solicită relații politice, economice și militare mai strânse.
În timp ce Rusia poate satisface unele dintre nevoile de înarmare ale Iranului, în prezent nu este în măsură să îndeplinească cerințele Iranului la scară largă. De exemplu, se crede că achiziția iraniană de avioane de luptă Su-35 ar include probabil doar aproximativ 24 de aeronave, în timp ce Forțele Aeriene iraniene se crede că au, în serviciul activ, peste 150 de avioane de luptă, toate fiind vechi și în cele din urmă trebuind să fie înlocuite.
În absența Rusiei, industria chineză devine singura capabilă din punct de vedere tehnic și politic să îndeplinească cerințele de armament iraniene. Circulă rapoarte că China este gata să furnizeze Iranului avionul de luptă J-10C, precum și cel mai puțin avansat FC-1 Xiaolong.
Respectă cerințele saudite. Drone și Wing Loong și CH-4, dar și rachete balistice
Dronă chineză CH-4 Rainbow, foto: Militaryleak.com
Spre deosebire de Iran, Arabia Saudită se bucură de relații pozitive cu Statele Unite în ceea ce privește exporturile de arme, iar aceasta, la rândul său, face din Riad un câștig politic mai atractiv pentru China dacă îi îndeplinește cerințele militare, pe care Washingtonul este reticent să le furnizeze Regatului.
Din punct de vedere istoric, Statele Unite au fost reticente în a-și vinde vehiculele aeriene de luptă fără pilot (UCAV) altor țări decât aliaților apropiați, care nu includeau inițial monarhiile din Golf.
Profitând de această oportunitate, China a umplut golul din capacitățile Riadului prin introducerea dronelor și a sistemelor lor de rachete balistice, precum Wing Loong și CH-4.
După achiziționarea dronelor, Arabia Saudită a început imediat să le folosească în campania aeriană din Yemen. Mai mult, Arabia Saudită se bazează pe rachetele sale balistice furnizate de China, ca element de descurajare împotriva Iranului.
La rândul său, China și-a proiectat ofertele saudite pentru a fi în conformitate cu obiectivele de industrializare ale Arabiei Saudite, iar recenta cooperare cu rachete dintre cele două părți s-a concentrat pe transferul de tehnologie și producția locală a statului din Golf.
Alternativa preferată
Site-ul a concluzionat că, oferind prețuri rezonabile, opțiuni de plată flexibile și livrare garantată către utilizatorul final, China și-a dezvoltat în mod constant o bază de clienți în întreaga lume în curs de dezvoltare.
Pe măsură ce China continuă să se ridice ca putere globală, ea preia treptat rolul deținut cândva de Rusia ca alternativă preferată la industria occidentală ca furnizor de arme.
Vânzările de arme conduc adesea la relații pe termen lung, deoarece cumpărătorii nu numai că achiziționează echipamente noi, dar necesită și întreținere și upgrade-uri viitoare.
Din neatenție, Rusia a predat torța Chinei, deschizând calea pentru ca aceasta să devină următoarea putere majoră care rivalizează cu Statele Unite pentru influența globală.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News