China impune sancţiuni SUA după vânzarea de tancuri Abrams și rachete Stinger către Taiwan

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

China a declarat, vineri (12 iulie), că va impune sancțiuni companiilor americane implicate în vânzarea de armament, care include printre altele 108 tancuri de luptă M1A2 Abrams şi 250 de lansatoare de rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune Stinger, în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan, potrivit Channel News Asia şi Reuters.

,,Vânzarea de armament Taiwanului de către SUA violează normele fundamentale ale legii şi relaţiilor internaţionale. Pentru a-şi proteja interesele naţionale, China va impune sancţiuni asupra acelor companii americane care participă la această afacere”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.

Tranzacţia dintre guvernul american şi cel de la Taipei este prima de o astfel de anvergură după multe decenii, valoarea totală ajungând la 2,2 miliarde de dolari.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul de Externe chinez a declarat că Beijingul a depus plângeri oficiale prin canale diplomatice care exprimă ,,o nemulțumire puternică și o opoziție fermă" față de vânzarea potențială a armelor, care include tancuri de luptă și lansatoare de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune.

Reacţia Chinei este uşor de explicat – nu doar că tranzacţia vine într-un context în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt profund afectate de războiul comercial în care sunt implicate cele două ţării, dar poziţia guvernului chinez faţă de statul Taiwan este una clară, acesta fiind considerat parte a teritoriului chinez. Astfel, orice fel de relaţii internaţionale care pot oferi Taiwanului sprijin diplomatic şi legitimitate ca stat de sine stătător sunt puternic dezaprobate de China.

Taiwanul a confirmat la începutul lui iunie intenţia sa de a trimite la Washington această importantă comandă de armament. Beijingul şi-a exprimat imediat "serioasa preocupare" pe această temă.

Vânzarea de armament va servi la "modernizarea" echipamentului taiwanez şi "nu va afecta echilibrul de bază al forţelor militare din regiune", potrivit comunicatului Defense Security Cooperation Agency (DSCA), care face parte din Pentagon.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii s-au instalat la putere pe continent, în 1949, la capătul războiului civil chinez.

La rândul său, Washingtonul, care a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel